Personeelslog

Meer visies op de HR-trends voor 2009

Traditiegetrouw is december de maand van de voorspellingen. De HR-trends voor 2009 die Personeelslog verwacht, zijn samen te vatten onder de noemer 'Back to basics'. Welke visies hebben anderen op de HR-trends voor 2009? Personeelslog zet de voorspellingen op een rij van enkele Nederlandse HR-bloggers en internationale adviesbureaus. Terwijl de een juist denkt dat bedrijven meer zelf gaan doen (werving), verwacht de ander juist dat de uitbesteding sterk blijft groeien. Allereerst beginnen we met de verwachtingen van de Nederlandse HR-bloggers. Transparant Op het emploIT-weblog noemt Bas Westland, directeur van het werving & selectiebureau e-People, verschillende trends: Werving & selectiebureaus die ook in 2009 zaken willen doen, zullen transparant moeten maken wat ze allemaal doen om hun prijs te rechtvaardigen. Bedrijven gaan steeds meer zelf hun recruitment doen. Werving & selectiebureaus worden alleen nog ingehuurd als het echt moeilijk is of als bedrijven zelf geen capaciteit hebben. 2009 wordt het jaar van de interne arbeidsmarkt. Mobiliteit binnen bedrijven wordt heel belangrijk. De opkomst van ZZP-ers gaat ten koste van detacheringsbureaus. Werving in eigen hand Ook consultant Bas van de Haterd, gespecialiseerd in online recruitment, signaleert dat bedrijven de werving in eigen hand gaan nemen. "De vraag is of ze nog ooit terug gaan naar de bureaus als de markt straks wel aantrekt. Immers, als je de afdelingen nu goed traint en leert omgaan met de nieuwe media is het twijfelachtig of die behoefte er straks nog is. Waarschijnlijk voor specifieke functies wel, waardoor je dus terecht zal komen bij de excellente niche spelers", aldus Van de Haterd bij Marketingfacts HR-systemen Investors in People-adviseur Willem Scheepers haalt zijn trends over de grens bij Forrester vandaan: Web 2.0 toepassingen raken geïnstitutionaliseerd, dat betekent dat HR-professionals deze willen verbinden aan hun HR-systemen. Steeds meer werk wordt gedaan door mensen die géén werknemer zijn van het bedrijf. Denk aan freelancers, onderaannemers, vrijwilligers. Het outsourcen van HR zal selectiever en gerichter gebeuren. Kostenbesparing wordt daarbij minder belangrijk dan de expertise en betrouwbaarheid. Behoud van talent Naast Forrester hebben meer adviesbureaus hun verwachtingen bekend gemaakt: Bedrijven leggen de nadruk op het behouden van talent. Als extra financiële beloning niet mogelijk is, zullen zij toptalent moeten zien te behouden via carrièreontwikkeling, en via interessant en belangrijk werk (Hay Group). De economische neergang leidt tot meer uitbesteding van HR-werk naar lage lonelanden (The Hackett Group). Bedrijven gaan flink snijden in hun budgetten voor beloning (Watson Wyatt). Lees ook: De HR-trends voor 2009 van Personeelslog.

Meer HR-trends voor 2009Traditiegetrouw is december de maand van de voorspellingen. De HR-trends voor 2009 die Personeelslog verwacht, zijn samen te vatten onder de noemer 'Back to basics'. Welke visies hebben anderen op de HR-trends voor 2009?

Personeelslog zet de voorspellingen op een rij van enkele Nederlandse HR-bloggers en internationale adviesbureaus. Terwijl de een juist denkt dat bedrijven meer zelf gaan doen (werving), verwacht de ander juist dat de uitbesteding sterk blijft groeien.

Allereerst beginnen we met de verwachtingen van de Nederlandse HR-bloggers.

Transparant
Op het emploIT-weblog noemt Bas Westland, directeur van het werving & selectiebureau e-People, verschillende trends:


  • Werving & selectiebureaus die ook in 2009 zaken willen doen, zullen transparant moeten maken wat ze allemaal doen om hun prijs te rechtvaardigen.

  • Bedrijven gaan steeds meer zelf hun recruitment doen. Werving & selectiebureaus worden alleen nog ingehuurd als het echt moeilijk is of als bedrijven zelf geen capaciteit hebben.

  • 2009 wordt het jaar van de interne arbeidsmarkt. Mobiliteit binnen bedrijven wordt heel belangrijk.

  • De opkomst van ZZP-ers gaat ten koste van detacheringsbureaus.


Werving in eigen hand
Ook consultant Bas van de Haterd, gespecialiseerd in online recruitment, signaleert dat bedrijven de werving in eigen hand gaan nemen.
"De vraag is of ze nog ooit terug gaan naar de bureaus als de markt straks wel aantrekt. Immers, als je de afdelingen nu goed traint en leert omgaan met de nieuwe media is het twijfelachtig of die behoefte er straks nog is. Waarschijnlijk voor specifieke functies wel, waardoor je dus terecht zal komen bij de excellente niche spelers", aldus Van de Haterd bij Marketingfacts

HR-systemen
Investors in People-adviseur Willem Scheepers haalt zijn trends over de grens bij Forrester vandaan:


  • Web 2.0 toepassingen raken geïnstitutionaliseerd, dat betekent dat HR-professionals deze willen verbinden aan hun HR-systemen.

  • Steeds meer werk wordt gedaan door mensen die géén werknemer zijn van het bedrijf. Denk aan freelancers, onderaannemers, vrijwilligers.

  • Het outsourcen van HR zal selectiever en gerichter gebeuren. Kostenbesparing wordt daarbij minder belangrijk dan de expertise en betrouwbaarheid.


Behoud van talent
Naast Forrester hebben meer adviesbureaus hun verwachtingen bekend gemaakt:

  • Bedrijven leggen de nadruk op het behouden van talent. Als extra financiële beloning niet mogelijk is, zullen zij toptalent moeten zien te behouden via carrièreontwikkeling, en via interessant en belangrijk werk (Hay Group).

  • De economische neergang leidt tot meer uitbesteding van HR-werk naar lage lonelanden (The Hackett Group).

  • Bedrijven gaan flink snijden in hun budgetten voor beloning (Watson Wyatt).


Lees ook:
De HR-trends voor 2009 van Personeelslog.