Minder mobiliteit bij werknemers dankzij P&O?

De mobiliteit van werknemers neemt af. In 2005 was 17% van de werknemers van grote organisaties actief op zoek naar een andere baan. Dit jaar is dit percentage gedaald naar 12%. Dit blijkt uit een onderzoek van Blauw Research onder 6.248 werknemers. Of een steekproef van een dergelijke omvang representatief is, kan ik niet beoordelen. Maar een ander onderzoek (de Mobiliteitsindex van Randstad) gaf dezelfde trend aan. Hoe kan dat, vraagt je je misschien af. De arbeidsmarkt wordt steeds krapper. Van alle kanten worden ons personeel belaagd om een overstap te maken naar een ander bedrijf. Volgens Randstad blijven werknemers zitten waar ze zitten vanwege de "dalende ontslagangst". Omdat medewerkers minder bang zijn dat ze hun baan verliezen, solliciteren ze minder. Het onderzoek van Blauw in opdracht van het zakenmagazine Incompany geeft een andere oorzaak voor de trend. "Het onderzoek toont aan dat werkgevers zich allereerst richten op het behoud van medewerkers. Hierin zijn zij zeer bedreven. Ondanks dat medewerkers door de aantrekkende economie en de krapte op de arbeidsmarkt de banen voor het oprapen hebben, zijn ze nauwelijks van plan te gaan jobhoppen," zegt René Gerhardus, hoofdredacteur van Incompany. "Met een flinke verhoging van de budgetten voor opleidingen, recruitment en employee benefits lijken werkgevers het juiste middel te hebben gevonden om de medewerkers aan zich te binden." Met andere woorden: de lagere mobiliteit van werknemers is te danken aan succesvol P&O-beleid. Eindelijk erkenning of is er (nog) iets anders aan de hand?

De mobiliteit van werknemers neemt af. In 2005 was 17% van de werknemers van grote organisaties actief op zoek naar een andere baan. Dit jaar is dit percentage gedaald naar 12%. Dit blijkt uit een onderzoek van Blauw Research onder 6.248 werknemers.

Of een steekproef van een dergelijke omvang representatief is, kan ik niet beoordelen. Maar een ander onderzoek (de Mobiliteitsindex van Randstad) gaf dezelfde trend aan.
Hoe kan dat, vraagt je je misschien af. De arbeidsmarkt wordt steeds krapper. Van alle kanten worden ons personeel belaagd om een overstap te maken naar een ander bedrijf.
Volgens Randstad blijven werknemers zitten waar ze zitten vanwege de "dalende ontslagangst". Omdat medewerkers minder bang zijn dat ze hun baan verliezen, solliciteren ze minder.
Het onderzoek van Blauw in opdracht van het zakenmagazine Incompany geeft een andere oorzaak voor de trend. "Het onderzoek toont aan dat werkgevers zich allereerst richten op het behoud van medewerkers. Hierin zijn zij zeer bedreven. Ondanks dat medewerkers door de aantrekkende economie en de krapte op de arbeidsmarkt de banen voor het oprapen hebben, zijn ze nauwelijks van plan te gaan jobhoppen," zegt René Gerhardus, hoofdredacteur van Incompany. "Met een flinke verhoging van de budgetten voor opleidingen, recruitment en employee benefits lijken werkgevers het juiste middel te hebben gevonden om de medewerkers aan zich te binden."

Met andere woorden: de lagere mobiliteit van werknemers is te danken aan succesvol P&O-beleid. Eindelijk erkenning of is er (nog) iets anders aan de hand?

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?