Personeelslog

Minder regels leidt tot meer ambtenaren

Regels hebben zo hun eigen logica. Voor het bedenken, uitvoeren en controleren zijn allemaal ambtenaren nodig. De bureaucratie is zo taai, dat er zelfs ambtenaren zijn die er een dagtaak aan hebben regels te bestrijden. En zo leidt het gevecht tegen de bureaucratie juist tot meer ambtenaren. Zo zijn er ambtenaren die zich bijvoorbeeld druk maken om strijdige regels, de vereenvoudiging van vergunningen (beide van het ministerie van EZ), de administratieve lasten (Financiën) en de ontregeling (Onderwijs). Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gekozen voor een creatievere aanpak met het Museum voor Overbodig Beleid. In de top 10 komt het Arbeidstijden-besluit maar liefst twee keer voor. Een mooi voorbeeld van de site: "De vrijwilligers die de toeristische stoomtram in Medemblik onderhouden zijn veelal professionele spoorwegmedewerkers. Voor de tram geldt het Arbeidstijdenbesluit Vervoer. Dat betekent dat de vrijwilligers hun dagelijks werk en hun vrijwilligerswerk bij elkaar moeten optellen. De exploitatie van de stoomtram komt daardoor in gevaar en bestaat het gevaar dat een wet de uitoefening van een hobby doorkruist. De organisatie moet bovendien een registratie bijhouden van de rijtijden van haar vrijwilligers." Minister De Geus scoort overigens niet alleen met zijn Arbeidstijden-besluit. Ook zijn Arbo-wet, regels rondom vrijwilligerswerk en CWI-richtlijnen hebben de top 10 gehaald.

Regels hebben zo hun eigen logica. Voor het bedenken, uitvoeren en controleren zijn allemaal ambtenaren nodig.
De bureaucratie is zo taai, dat er zelfs ambtenaren zijn die er een dagtaak aan hebben regels te bestrijden. En zo leidt het gevecht tegen de bureaucratie juist tot meer ambtenaren.
Zo zijn er ambtenaren die zich bijvoorbeeld druk maken om strijdige regels, de vereenvoudiging van vergunningen (beide van het ministerie van EZ), de administratieve lasten (Financiën) en de ontregeling (Onderwijs).

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gekozen voor een creatievere aanpak met het Museum voor Overbodig Beleid. In de top 10 komt het Arbeidstijden-besluit maar liefst twee keer voor.
Een mooi voorbeeld van de site: "De vrijwilligers die de toeristische stoomtram in Medemblik onderhouden zijn veelal professionele spoorwegmedewerkers. Voor de tram geldt het Arbeidstijdenbesluit Vervoer. Dat betekent dat de vrijwilligers hun dagelijks werk en hun vrijwilligerswerk bij elkaar moeten optellen. De exploitatie van de stoomtram komt daardoor in gevaar en bestaat het gevaar dat een wet de uitoefening van een hobby doorkruist. De organisatie moet bovendien een registratie bijhouden van de rijtijden van haar vrijwilligers."

Minister De Geus scoort overigens niet alleen met zijn Arbeidstijden-besluit. Ook zijn Arbo-wet, regels rondom vrijwilligerswerk en CWI-richtlijnen hebben de top 10 gehaald.