Personeelslog

Mogen werkgevers zich bemoeien met LinkedIn-profiel werknemers?

Mag een werkgever eisen stellen aan de persoonlijke profielpagina's van werknemers op LinkedIn? Deze interessante vraag stelde onlangs een werknemer aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet.

Nu steeds meer werkgevers zich druk maken over hun online aanwezigheid en die van hun medewerkers, kan dit leiden tot boeiende discussies tussen werkgever en werknemer.

Profiel is van werknemer?
Een voorbeeld hiervan is te vinden op het weblog van ICT-jurist Arnoud Engelfriet die een interessante vraag voorgelegd kreeg van een verontruste werknemer.

"Ik heb al jaren een Linkedin profiel. In het kader van de online marketing strategie eist mijn werkgever nu dat ik dit profiel aanpas aan een bepaalde Linkedin huisstijl. Ik voel me daar niet prettig bij; mijn Linkedin profiel is toch van mij en niet van mijn werkgever? Kunnen ze dit eisen?"


Argumenten pro en contra bemoeienis
In Nederland is LinkedIn het grootste zakelijke online netwerk. Professionals gebruiken deze site om zich met een uitgebreid CV te presenteren en om contact te onderhouden met vakgenoten en opdrachtgevers/werkgevers.

In de discussie op het weblog van Engelfriet komen verschillende argumenten pro en contra aan de orde voor werkgevers om zich te bemoeien met LinkedIn-profielen van hun werknemers.

Voor bemoeienis:

 

    • Als werknemers de naam van hun huidige werkgever noemen op LinkedIn, kunnen collega´s en klanten de werkgever tegen zijn zin associëren met andere bezigheden van de medewerker.

 

    • Een werkgever heeft alle reden om geïnteresseerd zijn in het profiel van zijn medewerkers als zij veel contacten met klanten hebben, of als zij via communicatiemiddelen van hun werkgever (visitekaartje, bedrijfssite, email-signature) verwijzen naar hun LinkedIn-profiel.

 


Tegen bemoeienis:

 

    • LinkedIn biedt professionals de mogelijkheid om online hun CV te presenteren. Dat is hun persoonlijke zaak.

 

    • Persoonlijke profilering is voor werknemers belangrijk, omdat zij tegenwoordig doorgaans niet meer hun hele loopbaan bij dezelfde werkgever in dienst zijn. Ook werken zij steeds vaker voor meerdere werkgevers en/of opdrachtgevers.

 


Mening HR-professionals
Hoe denken de HR-professionals over deze discussie?

Mag/moet een werkgever zich bemoeien met de LinkedIn-profielen van zijn medewerkers? Zo ja, hoe ver mag een werkgever daarin gaan?

En wat vinden we eigenlijk van werknemers die géén LinkedIn-profiel hebben en die zich niet online (willen) presenteren?

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.