Nieuw HR-jargon: 10.000 uur

Talent komt je niet aanwaaien. Voordat je iets echt goed kunt, moet je veel, heel veel hebben geoefend: wel zo'n 10.000 uur.

De 10.000 uur-regel is afkomstig van de Amerikaanse psycholoog K. Anders Ericsson. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat toppers in hun vakgebied veel ervaring hebben. Oefening baart kunst.

Uitblinkers
De Amerikaanse bestseller-auteur Malcom Gladwell heeft in zijn nieuwe boek 'Uitblinkers' de uren-regel afgestoft. Al voegt hij er wel aan toe dat carrières niet alleen afhankelijk zijn van hard werken, maar ook van toevalligheden en geluk.

In een interview met de Volkskrant geeft Gladwell een mooie definitie van talent die nauw samenhangt met 10.000 uren-regel. "Talent is de vaardigheid om te oefenen. Volgens mij betekent talent voor een belangrijk deel dat je zo veel van een vak houdt dat je bereid bent jezelf daar aan te wijden, op een bijna obsessieve manier. Een definitie van talent die met liefde begint, is een goede definitie."

6 jaar en een kwartaal
Stel dat een werknemer 8 uur per werkdag kan werken met zijn talent, dan heeft hij er volgens de 10.000 uren-theorie maar liefst 6 jaar en een kwartaal voor nodig om een echte topper te worden.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?