Nieuw HR-jargon: Bokito-quotum

Lange mannen met lage stemmen krijgen vaak de voorkeur als leider. Deze keuze stamt nog uit het oeroude overlevingsgedrag dat dateert uit het stenen tijdperk. Dat is tenminste de theorie van massapsycholoog Jaap van Ginneken. Om vrouwen meer kans te geven, bepleit hij een Bokito-quotum.

Lange mannen met lage stemmen krijgen vaak de voorkeur als leider. Deze keuze stamt nog uit het oeroude overlevingsgedrag dat dateert uit het stenen tijdperk. Dat is tenminste de theorie van massapsycholoog Jaap van Ginneken.
Om vrouwen meer kans te geven, bepleit hij een Bokito-quotum.

Terwijl we denken dat we weloverwogen onze leiders kiezen, trappen we steeds weer in dezelfde val; onze intuïtie die ervoor zorgt dat we vallen voor lange mannen met een lage stem. Bokito's, zoals Jaap van Ginneken ze noemt. Hij heeft er een boek over geschreven 'Het profiel van de leider'.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief


Gorilla
Bokito was de zilverrug-gorilla die in het nieuws kwam toen hij uit zijn verblijf in het Rotterdamse Blijdorp ontsnapte en een vrouw aanviel.

Van onze voorkeur voor Bokito-leiders "zijn we ons helemaal niet van bewust, waardoor vrouwen en minderheden nog steeds een kleinere kans hebben de top te bereiken in de politiek en het bedrijfsleven", zegt Van Ginneken in de Volkskrant.

Hogere waardering voor pratende man
Hoewel zijn stelling niet altijd één op één klopt, ziet hij uit "honderden" onderzoeken die hij bekeken heeft wel het patroon dat vrouwen "ook het nadeel hebben dat ze kleiner zijn en hogere stemmen hebben".
"Als mannelijke bestuursvoorzitters veel praten, gaat hun competentiescore 10 procent omhoog", las Van Ginneken in een onderzoek. "Bij vrouwelijke CEO's ging die score 14 procent omlaag. Waanzinnig. Daarover moet worden gepraat."

Korter dan 1,80
Om het discussie-vuurtje op te stoken, lanceert Van Ginneken een Bokito-quotum. Eigenlijk een omgekeerde norm omdat hij streeft naar een percentage dat niet aan de Bokito-norm voldoet.
Maar erg nauw luistert het kennelijk niet. De auteur heeft zijn quotum losjes geformuleerd: "Minstens een aantal mensen onder de 1,80 meter. Minstens een aantal mensen met een stem van 10 hertz boven het gemiddelde".

En zo blijft er nog steeds hoop voor mannen als Nicolas Sarkozy (1,64 meter), Vladimir Poetin (1,70) en dichterbij huis Diederik Samson (1,75).

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?