Nieuw HR-jargon: Duurzaam inzetbaarheidsbeleid

Met de maatregelen rondom de verhoging van de AOW-leeftijd waartoe het kabinet vandaag heeft besloten, lanceert minister Donner een nieuw begrip: duurzaam inzetbaarheidsbeleid. De komende jaren zal van HR-professionals veel worden gevraagd om dit van de grond te krijgen. Vandaag heeft het kabinet besloten dat in 2020 werknemers pas op hun 66ste met pensioen kunnen. In 2025 wordt de pensioengerechtigde leeftijd zelfs opgetrokken tot 67 jaar. Tien jaar In de overgangstermijn van tien jaar moeten werkgevers en werknemers samen een duurzaam inzetbaarheidsbeleid opzetten. Dat moet ervoor zorgen dat werknemers in "goede gezondheid en in goede omstandigheden hun werk kunnen blijven doen tot 67 jaar", aldus het persbericht van minister Donner. Volgens hem zijn hiervoor van belang: goede arbeidsomstandigheden, om- en bijscholing en loopbaanbeleid. Arbo-wet Dit inzetbaarheidsbeleid is niet vrijblijvend. Het kabinet legt deze nieuwe verplichting voor werkgevers vast met een wijziging van de Arbeidsomstandigheden-wet. Hoewel het precieze wetsvoorstel nog geheim is, weten we nu al wel dat werkgevers straks verplicht worden om "minder belastend werk" te bieden aan werknemers die dertig jaar een zwaar beroep vervullen. HR-professionals mogen de komende jaren flink aan de bak. Daar waar het oude begrip 'employability' vooral een hype binnen het HR-vak was, zal duurzame inzetbaarheid niet snel door nieuwe modes achterhaald worden. Want het kabinet verplicht werkgevers straks om stevig te investeren in hun personeel. Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Met de maatregelen rondom de verhoging van de AOW-leeftijd waartoe het kabinet vandaag heeft besloten, lanceert minister Donner een nieuw begrip: duurzaam inzetbaarheidsbeleid.
De komende jaren zal van HR-professionals veel worden gevraagd om dit van de grond te krijgen.

Vandaag heeft het kabinet besloten dat in 2020 werknemers pas op hun 66ste met pensioen kunnen. In 2025 wordt de pensioengerechtigde leeftijd zelfs opgetrokken tot 67 jaar.

Tien jaar
In de overgangstermijn van tien jaar moeten werkgevers en werknemers samen een duurzaam inzetbaarheidsbeleid opzetten. Dat moet ervoor zorgen dat werknemers in "goede gezondheid en in goede omstandigheden hun werk kunnen blijven doen tot 67 jaar", aldus het persbericht van minister Donner.
Volgens hem zijn hiervoor van belang: goede arbeidsomstandigheden, om- en bijscholing en loopbaanbeleid.

Arbo-wet
Dit inzetbaarheidsbeleid is niet vrijblijvend. Het kabinet legt deze nieuwe verplichting voor werkgevers vast met een wijziging van de Arbeidsomstandigheden-wet.
Hoewel het precieze wetsvoorstel nog geheim is, weten we nu al wel dat werkgevers straks verplicht worden om "minder belastend werk" te bieden aan werknemers die dertig jaar een zwaar beroep vervullen.

HR-professionals mogen de komende jaren flink aan de bak. Daar waar het oude begrip 'employability' vooral een hype binnen het HR-vak was, zal duurzame inzetbaarheid niet snel door nieuwe modes achterhaald worden. Want het kabinet verplicht werkgevers straks om stevig te investeren in hun personeel.

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?