Personeelslog

Nieuw jargon: heroverwegingen

Misschien was het ook niet te verwachten na het herstelplan dat het kabinet in maart presenteerde. Prinsjesdag bracht dit jaar weinig nieuws. Slechts één nieuwe term sprong eruit: heroverwegingen. Ook de arbeidsmarkt moet geloven aan discussies over stevige bezuinigingen. Na 2010 moet er fors worden bezuinigd, heeft het kabinet vandaag in alle toonaarden laten weten. Ook als de economie weer aantrekt, "komt het niet vanzelf goed met de schatkist". Breed debat Het kabinet wil, zoals minister Wouter Bos van Financiën het noemt, "een breed maatschappelijk, politiek debat" over de taken van de overheid en vooral de mogelijkheden om hierop te bezuinigen. Om deze politieke discussie voor te bereiden, gaan werkgroepen van ambtenaren aan de slag. Op maar liefst 20 terreinen moeten zij - zoals het in ambtelijk jargon heet - "heroverwegingen" maken. Deze moeten politici in staat stellen om "onderbouwde keuzes" te maken voor bezuinigingen. De ambtenaren hebben als enige opdracht meegekregen dat zij op hun terrein een structurele bezuiniging van 20% moeten zien te vinden. Bezuinigen op arbeidsmarkt Verschillende thema's waarvoor de bezuinigingen worden onderzocht, hebben rechtstreeks invloed op de arbeidsmarkt: kindregelingen: collectief gefinancierde vergoedingen voor ouders met kinderen op afstand van de arbeidsmarkt: alle vormen van inkomensondersteuning voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkloosheid: met name de WW-uitkeringen. De bedoeling is dat de ambtenaren in het tweede kwartaal van 2010 hun werk inleveren. Daarna wordt het pas echt spannend. Gaat het kabinet zelf snoeien of laat het dit ondankbare werk over aan zijn opvolger? Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Weinig nieuws op PrinsjesdagMisschien was het ook niet te verwachten na het herstelplan dat het kabinet in maart presenteerde. Prinsjesdag bracht dit jaar weinig nieuws.

Slechts één nieuwe term sprong eruit: heroverwegingen. Ook de arbeidsmarkt moet geloven aan discussies over stevige bezuinigingen.

Na 2010 moet er fors worden bezuinigd, heeft het kabinet vandaag in alle toonaarden laten weten. Ook als de economie weer aantrekt, "komt het niet vanzelf goed met de schatkist".

Breed debat
Het kabinet wil, zoals minister Wouter Bos van Financiën het noemt, "een breed maatschappelijk, politiek debat" over de taken van de overheid en vooral de mogelijkheden om hierop te bezuinigen.
Om deze politieke discussie voor te bereiden, gaan werkgroepen van ambtenaren aan de slag. Op maar liefst 20 terreinen moeten zij - zoals het in ambtelijk jargon heet - "heroverwegingen" maken. Deze moeten politici in staat stellen om "onderbouwde keuzes" te maken voor bezuinigingen. De ambtenaren hebben als enige opdracht meegekregen dat zij op hun terrein een structurele bezuiniging van 20% moeten zien te vinden.

Bezuinigen op arbeidsmarkt
Verschillende thema's waarvoor de bezuinigingen worden onderzocht, hebben rechtstreeks invloed op de arbeidsmarkt:


  • kindregelingen: collectief gefinancierde vergoedingen voor ouders met kinderen

  • op afstand van de arbeidsmarkt: alle vormen van inkomensondersteuning voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

  • werkloosheid: met name de WW-uitkeringen.


De bedoeling is dat de ambtenaren in het tweede kwartaal van 2010 hun werk inleveren. Daarna wordt het pas echt spannend. Gaat het kabinet zelf snoeien of laat het dit ondankbare werk over aan zijn opvolger?

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.