Personeelslog

Nieuw meubilair? Bel HRM!

Foto van het gezin op het bureau, een wuppie aan de PC en natuurlijk je eigen werkkamer. Zo ziet voor veel werknemers de ideale werkplek eruit. Maar met al die parttimers en de vele vergaderingen staan veel bureaus ongebruikt. Vierkante kantoormeters zijn duur. En zo is in veel bedrijven de flexibele kantoorruimte ontstaan. Een grote, soms hippe zaal waar niemand een eigen werkplek heeft en waar medewerkers aan het eind van de dag hun kantoorspullen opbergen in een (te) kleine locker. Zelden worden deze veranderingen gepresenteerd als de bezuiniging die ze vaak zijn. Om te pijn te vergulden van het verlies van de eigen werkplek, spreekt het management dan van een "moderne, flexibele cultuur waarin we in wisselende teams met elkaar samenwerken". Als het aan David Creelman ligt, komt aan deze werkwijze een einde. In een bijdrage aan de Managementsite geeft hij aan dat de inrichting van de werkplek te belangrijk is om aan Interne Zaken over te laten. Een dergelijke facilitaire dienst let immers vooral op de kosten. Maar wie heeft oog voor de belangrijke sociale en psychologische gevolgen van een andere kantoorinrichting? Volgens hem een nieuwe taak van de HRM-afdeling. Dat wordt bijscholen. Want weet u al welke kleuren in kantoor de creativiteit bevorderen? Of welke muziek en geuren de productiviteit opvoeren? Tags: Arbeidsomstandigheden, Arbo, P&O-functie, Werkplek

Foto van het gezin op het bureau, een wuppie aan de PC en natuurlijk je eigen werkkamer. Zo ziet voor veel werknemers de ideale werkplek eruit.
Maar met al die parttimers en de vele vergaderingen staan veel bureaus ongebruikt. Vierkante kantoormeters zijn duur. En zo is in veel bedrijven de flexibele kantoorruimte ontstaan. Een grote, soms hippe zaal waar niemand een eigen werkplek heeft en waar medewerkers aan het eind van de dag hun kantoorspullen opbergen in een (te) kleine locker.
Zelden worden deze veranderingen gepresenteerd als de bezuiniging die ze vaak zijn. Om te pijn te vergulden van het verlies van de eigen werkplek, spreekt het management dan van een "moderne, flexibele cultuur waarin we in wisselende teams met elkaar samenwerken".

Als het aan David Creelman ligt, komt aan deze werkwijze een einde. In een bijdrage aan de Managementsite geeft hij aan dat de inrichting van de werkplek te belangrijk is om aan Interne Zaken over te laten. Een dergelijke facilitaire dienst let immers vooral op de kosten. Maar wie heeft oog voor de belangrijke sociale en psychologische gevolgen van een andere kantoorinrichting? Volgens hem een nieuwe taak van de HRM-afdeling.

Dat wordt bijscholen. Want weet u al welke kleuren in kantoor de creativiteit bevorderen? Of welke muziek en geuren de productiviteit opvoeren?