Personeelslog

Nieuw vakjargon: moedercontract

Hoe krapper de arbeidsmarkt, hoe flexibeler werkgevers worden. Het moedercontract is hier een voorbeeld van. Microsoft gaat experimenteren met 24 uurs-contracten waarbij de werknemer alle vrijheid krijgt om haar werktijden in te richten. Microsoft Nederland wil op deze manier "een aantrekkelijkere werkgever te worden voor verborgen arbeidspotentieel zoals moeders met kinderen", aldus vaksite P&O Actueel. Theo Rinsema, algemeen directeur van Microsoft Nederland: "Wij verwachten dat deze contracten met name interessant zijn voor moeders met kinderen. Zij kunnen werken tijdens schooltijd en vrij zijn als de kinderen thuis zijn." Zorg In de zorg wordt overigens al langer gewerkt met dit soort flexibele arbeidsovereenkomsten. Zo heeft het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam en Vlaardingen een contractvorm mogelijk gemaakt waarbij jonge ouders wekelijks minimaal twee dagen van 5,5 uur werken en op woensdag vrij hebben. Ook kunnen zij twaalf weken onbetaald verlof opnemen. Wie moeite heeft met de benaming moedercontract, mag natuurlijk ook de politiek correcte term oudercontract gebruiken. Of desnoods verzorgende-overeenkomst.

Hoe krapper de arbeidsmarkt, hoe flexibeler werkgevers worden. Het moedercontract is hier een voorbeeld van. Microsoft gaat experimenteren met 24 uurs-contracten waarbij de werknemer alle vrijheid krijgt om haar werktijden in te richten.

Microsoft Nederland wil op deze manier "een aantrekkelijkere werkgever te worden voor verborgen arbeidspotentieel zoals moeders met kinderen", aldus vaksite P&O Actueel.
Theo Rinsema, algemeen directeur van Microsoft Nederland: "Wij verwachten dat deze contracten met name interessant zijn voor moeders met kinderen. Zij kunnen werken tijdens schooltijd en vrij zijn als de kinderen thuis zijn."

Zorg
In de zorg wordt overigens al langer gewerkt met dit soort flexibele arbeidsovereenkomsten. Zo heeft het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam en Vlaardingen een contractvorm mogelijk gemaakt waarbij jonge ouders wekelijks minimaal twee dagen van 5,5 uur werken en op woensdag vrij hebben. Ook kunnen zij twaalf weken onbetaald verlof opnemen.

Wie moeite heeft met de benaming moedercontract, mag natuurlijk ook de politiek correcte term oudercontract gebruiken. Of desnoods verzorgende-overeenkomst.