Personeelslog

Nieuw vakjargon: organizing

Om meer leden te krijgen, gaan de FNV-vakbonden op een nieuwe manier actievoeren. Zij hebben de aanpak die heel modern 'organizing' heet, afgekeken van hun Amerikaanse collega's. De Volkskrant schrijft over de vakbondstrategie: "FNV wil 'spinazie' zijn voor aanhang". "Organizing houdt in dat de werknemers zélf bepalen waar zij voor ‘strijden’ en hoe zij dat doen. De vakbondsbestuurder neemt niet het voortouw, maar faciliteert", aldus de krant. 20 organisers De vakbond heeft inmiddels twintig 'organizers' in dienst, onder meer bij FNV Bouw. De FNV zet hen vooral in bij sectoren zoals de bouw en de schoonmaakbranche, waar veel laagopgeleiden werken die doorgaans geen vakbondslid zijn. De FNV-beroepsactievoerders peilen de behoeften van de werknemers en zoeken 'activisten' op de werkvloer die de strijd voor betere arbeidsomstandigheden kunnen leiden. Met 'organizing' neemt de FNV afstand van haar traditionele vergadercultuur waarbij beleidsmedewerkers van de vakbond samen met haar kaderleden in de bedrijven de koers bepalen.

FNV Bouw werkt met 'organizers' om werknemers te faciliteren bij het actievoerenOm meer leden te krijgen, gaan de FNV-vakbonden op een nieuwe manier actievoeren. Zij hebben de aanpak die heel modern 'organizing' heet, afgekeken van hun Amerikaanse collega's.

De Volkskrant schrijft over de vakbondstrategie: "FNV wil 'spinazie' zijn voor aanhang". "Organizing houdt in dat de werknemers zélf bepalen waar zij voor ‘strijden’ en hoe zij dat doen. De vakbondsbestuurder neemt niet het voortouw, maar faciliteert", aldus de krant.

20 organisers
De vakbond heeft inmiddels twintig 'organizers' in dienst, onder meer bij FNV Bouw. De FNV zet hen vooral in bij sectoren zoals de bouw en de schoonmaakbranche, waar veel laagopgeleiden werken die doorgaans geen vakbondslid zijn.
De FNV-beroepsactievoerders peilen de behoeften van de werknemers en zoeken 'activisten' op de werkvloer die de strijd voor betere arbeidsomstandigheden kunnen leiden.

Met 'organizing' neemt de FNV afstand van haar traditionele vergadercultuur waarbij beleidsmedewerkers van de vakbond samen met haar kaderleden in de bedrijven de koers bepalen.