Personeelslog

Nieuwe vacaturesites met weinig vernieuwing

De afgelopen weken zijn twee nieuwe vacaturesites online gegaan: Yepjobs en meta banenzoekmachine Jobrapido. Vernieuwend zijn ze helaas echter niet. Multiculti Yepjobs Volgens het persbericht is Yepjobs specifiek gericht op "stedelijke multiculturele jongeren": Young Ethnic Professionals (Yeppies dus). De filosofie hierachter is dat werkgevers die vacatures op deze site plaatsen, laten zien dat allochtone jongeren welkom zijn. De site is er overigens zelf dubbelslachtig over. Yepjobs meldt op zijn homepage: "Er worden geen groepen uitgesloten, want iedereen is immers etnisch." We hebben inderdaad allemaal een etnische afkomst, maar zijn we daarmee ook allemaal multiculti? En zijn allochtone jongeren alleen welkom bij werkgevers die op deze site adverteren? Meta-banenzoeker Jobrapido Ook Jobrapido is nieuw. Het is een meta-zoekmachine die Nederlandse sites afgraast naar vacatures. De site is een kopie van de Engelse site. Bij de collega's van Hrlog heeft Jobrapido een nadere toelichting gegeven. "Tegen het eind van 2007, willen we iedere vacature uit Nederland die op het web geplaatst is weergeven op Jobrapido.nl. Het maakt geen verschil of die komen van job-boards, recruiter websites of een werkgever website. Op het moment zijn er zo’n 100 websites opgenomen, met de verwachting dat dit er tegen de 1000 zullen zijn eind 2007", aldus het bedrijf. Op de site zelf is geen enkele toelichting te vinden over de filosofie van het bedrijf en welke sites inmiddels worden geïndexeerd. Zoals het er nu naar uitziet, wil Jobrapido de kost verdienen door geld te vragen van werkgevers die willen opvallen in de grote bulk aan vacatures in het zoekresultaat. Overigens is Jobrapido niet de eerste Nederlandse meta-zoekmachine voor vacatures. Vergelijkbare initiatieven zijn AskJim en Werkvinder. En zo blijft het wachten op initiatieven die echt vernieuwend zijn. Overigens blijkt dit in de praktijk niet zo eenvoudig. Zo heeft de vernieuwende Amerikaanse site Jobster het moeilijk. Deze site die een combinatie wil zijn van een vacature- en sociale netwerk-site, heeft werknemers ontslagen en heeft zijn businessmodel onlangs aangepast. Op de Nederlandse markt is het relatief rustig. Al een tijd geleden is het nieuwe Nederlandse initiatief Kangarooster aangekondigd. Om kandidaten en werkgevers te helpen in de grote brij aan vacatures en CV's belooft Kangarooster de juiste match via een geavanceerd systeem. Op 1 december vorig jaar maakte Kangorooster via de ondernemerssite Bizz bekend dat het online matchingssysteem in januari zou worden geïntroduceerd. Inmiddels horen we er niet zoveel meer van. Ook op het weblog van de oprichters is niet te lezen of en wanneer Kangarooster op de markt op komt. Lees ook: Wat is de toekomst van vacaturesites?

Iedereen is etnischDe afgelopen weken zijn twee nieuwe vacaturesites online gegaan: Yepjobs en meta banenzoekmachine Jobrapido. Vernieuwend zijn ze helaas echter niet.

Multiculti Yepjobs
Volgens het persbericht is Yepjobs specifiek gericht op "stedelijke multiculturele jongeren": Young Ethnic Professionals (Yeppies dus). De filosofie hierachter is dat werkgevers die vacatures op deze site plaatsen, laten zien dat allochtone jongeren welkom zijn.
De site is er overigens zelf dubbelslachtig over. Yepjobs meldt op zijn homepage: "Er worden geen groepen uitgesloten, want iedereen is immers etnisch."

We hebben inderdaad allemaal een etnische afkomst, maar zijn we daarmee ook allemaal multiculti? En zijn allochtone jongeren alleen welkom bij werkgevers die op deze site adverteren?

Meta-banenzoeker Jobrapido
RapidoOok Jobrapido is nieuw. Het is een meta-zoekmachine die Nederlandse sites afgraast naar vacatures. De site is een kopie van de Engelse site. Bij de collega's van Hrlog heeft Jobrapido een nadere toelichting gegeven. "Tegen het eind van 2007, willen we iedere vacature uit Nederland die op het web geplaatst is weergeven op Jobrapido.nl. Het maakt geen verschil of die komen van job-boards, recruiter websites of een werkgever website. Op het moment zijn er zo’n 100 websites opgenomen, met de verwachting dat dit er tegen de 1000 zullen zijn eind 2007", aldus het bedrijf.
Op de site zelf is geen enkele toelichting te vinden over de filosofie van het bedrijf en welke sites inmiddels worden geïndexeerd. Zoals het er nu naar uitziet, wil Jobrapido de kost verdienen door geld te vragen van werkgevers die willen opvallen in de grote bulk aan vacatures in het zoekresultaat.
Overigens is Jobrapido niet de eerste Nederlandse meta-zoekmachine voor vacatures. Vergelijkbare initiatieven zijn AskJim en Werkvinder.

En zo blijft het wachten op initiatieven die echt vernieuwend zijn. Overigens blijkt dit in de praktijk niet zo eenvoudig. Zo heeft de vernieuwende Amerikaanse site Jobster het moeilijk. Deze site die een combinatie wil zijn van een vacature- en sociale netwerk-site, heeft werknemers ontslagen en heeft zijn businessmodel onlangs aangepast.
Op de Nederlandse markt is het relatief rustig. Al een tijd geleden is het nieuwe Nederlandse initiatief Kangarooster aangekondigd. Om kandidaten en werkgevers te helpen in de grote brij aan vacatures en CV's belooft Kangarooster de juiste match via een geavanceerd systeem. Op 1 december vorig jaar maakte Kangorooster via de ondernemerssite Bizz bekend dat het online matchingssysteem in januari zou worden geïntroduceerd. Inmiddels horen we er niet zoveel meer van. Ook op het weblog van de oprichters is niet te lezen of en wanneer Kangarooster op de markt op komt.

Lees ook: Wat is de toekomst van vacaturesites?