Personeelslog

Nieuwkomer vergelijkt opleidingen

De nieuwe site Eduhub, die onlangs is gestart, wil een "onafhankelijke vergelijkingssite" zijn voor opleidingen, trainingen en cursussen. Aan de opleidingsinformatie die de instituten zelf verzorgen, kunnen oud-cursisten hun ervaringen toevoegen. Op dit moment heeft vergelijkingssite Eduhub informatie over ruim 3.600 trainingen, cursussen en opleidingen van bijna 300 aanbieders. Zij kunnen hun totale aanbod van opleidingen gratis publiceren via de site. Daarmee biedt Eduhub overigens nog geen totaaloverzicht. Initiatiefnemer Ruben Timmerman denkt zelf dat er in Nederland zo'n 100.000 opleidingen zijn van 10.000 aanbieders. Ruim 600 onderwerpen Verdeeld over 21 categorieën en ruim 600 verschillende onderwerpen biedt Eduhub uitgebreide informatie over de opleidingen: niveau opleiding, kosten, data, onderwerpen die worden behandeld en een uitgebreide beschrijving van de inhoud van de opleiding en van de startdata en lokaties. Potentiële cursisten kunnen via de site een brochure aanvragen van de opleiding en eventueel vragen stellen. Ervaringen oud-cursisten De site bestaat sinds medio september. Pas sinds vorige week kunnen oud-cursisten hun ervaringen publiceren. Zij geven daarbij aparte rapportcijfers voor de locatie, trainer, inhoud en organisatie van de cursus met een toelichting. Onafhankelijkheid Het initiatief staat of valt met de onafhankelijkheid. Voor zijn inkomsten is de site afhankelijk van opleiders die kunnen adverteren of delen van de site kunnen sponsoren. Vooralsnog zullen de gebruikers de initiatiefnemer op zijn woord moeten geloven dat adverteerders geen invloed hebben op de recensies die hun oud-cursisten publiceren. Geloofwaardigheid recensies Op de recensies van 'cursisten' lijkt weinig controle te worden uitgeoefend. Natuurlijk zijn "schuttingtaal en beledigende teksten" niet toegestaan. Zoals bij veel vergelijkingssites lijken er weinig mogelijkheden te zijn om kwaadwillende beoordelaars tegen te gaan. Weliswaar mogen opleiders zelf geen ervaringen plaatsen, maar het blijft helaas goed mogelijk dat opleiders hun eigen aanbod gunstig beoordelen of dat van een concurrent juist afkraken. Het zou jammer zijn als dit soort misbruik de geloofwaardigheid van de recensies aantasten. Eduhub is een interessant initiatief. Want een uitgebreid overzicht van opleidingen gecombineerd met de ervaringen van oud-cursisten, kan voor HR-professionals en potentiële cursisten de ondoorzichtige opleidingsmarkt heel wat transparanter maken.

Eduhub biedt overzicht van opleidingenDe nieuwe site Eduhub, die onlangs is gestart, wil een "onafhankelijke vergelijkingssite" zijn voor opleidingen, trainingen en cursussen.

Aan de opleidingsinformatie die de instituten zelf verzorgen, kunnen oud-cursisten hun ervaringen toevoegen.

Op dit moment heeft vergelijkingssite Eduhub informatie over ruim 3.600 trainingen, cursussen en opleidingen van bijna 300 aanbieders. Zij kunnen hun totale aanbod van opleidingen gratis publiceren via de site.
Daarmee biedt Eduhub overigens nog geen totaaloverzicht. Initiatiefnemer Ruben Timmerman denkt zelf dat er in Nederland zo'n 100.000 opleidingen zijn van 10.000 aanbieders.

Ruim 600 onderwerpen
Verdeeld over 21 categorieën en ruim 600 verschillende onderwerpen biedt Eduhub uitgebreide informatie over de opleidingen: niveau opleiding, kosten, data, onderwerpen die worden behandeld en een uitgebreide beschrijving van de inhoud van de opleiding en van de startdata en lokaties.
Potentiële cursisten kunnen via de site een brochure aanvragen van de opleiding en eventueel vragen stellen.

Ervaringen oud-cursisten
De site bestaat sinds medio september. Pas sinds vorige week kunnen oud-cursisten hun ervaringen publiceren. Zij geven daarbij aparte rapportcijfers voor de locatie, trainer, inhoud en organisatie van de cursus met een toelichting.

Onafhankelijkheid
Het initiatief staat of valt met de onafhankelijkheid. Voor zijn inkomsten is de site afhankelijk van opleiders die kunnen adverteren of delen van de site kunnen sponsoren.
Vooralsnog zullen de gebruikers de initiatiefnemer op zijn woord moeten geloven dat adverteerders geen invloed hebben op de recensies die hun oud-cursisten publiceren.

Geloofwaardigheid recensies
Op de recensies van 'cursisten' lijkt weinig controle te worden uitgeoefend. Natuurlijk zijn "schuttingtaal en beledigende teksten" niet toegestaan.
Zoals bij veel vergelijkingssites lijken er weinig mogelijkheden te zijn om kwaadwillende beoordelaars tegen te gaan. Weliswaar mogen opleiders zelf geen ervaringen plaatsen, maar het blijft helaas goed mogelijk dat opleiders hun eigen aanbod gunstig beoordelen of dat van een concurrent juist afkraken.

Het zou jammer zijn als dit soort misbruik de geloofwaardigheid van de recensies aantasten. Eduhub is een interessant initiatief. Want een uitgebreid overzicht van opleidingen gecombineerd met de ervaringen van oud-cursisten, kan voor HR-professionals en potentiële cursisten de ondoorzichtige opleidingsmarkt heel wat transparanter maken.