Personeelslog

Nooit meer offline: zelfs zieke werknemers blijven e-mail checken

Werknemers zijn nooit meer offline. Ook als ze ziek zijn, blijven ze vaak hun mailbox checken, aldus Engels onderzoek. Maar tegelijkertijd zijn er steeds meer werknemers die er een dagje tussenuit knijpen zonder dat hun leidinggevende het merkt.

Werknemers zijn nooit meer offline. Ook als ze ziek zijn, blijven ze vaak hun mailbox checken, aldus Engels onderzoek.
Maar tegelijkertijd zijn er steeds meer werknemers die er een dagje tussenuit knijpen zonder dat hun leidinggevende het merkt.

De techniek heeft het mogelijk gemaakt dat medewerkers altijd en overal even hun werkmail kunnen bekijken. Als medewerkers al weten hoe ze hun Blackberry kunnen uitzetten, laten ze dat wel uit hun hoofd omdat de economische crisis hen onzeker maakt over hun baan.

Altijd aan het werk-cultuur
De altijd aan het werk-cultuur leidt er toe dat verreweg de meeste werknemers een beetje blijven werken als ze ziek zijn. Volgens onderzoek van de Engelse hoogleraar Cary Cooper checkt maar liefst 80% van de zieke werknemers hun werkmail.
"Voor veel mensen is de tijd voorbij dat ze zich telefonisch ziek melden en zonder te werken hun griep uitzieken", aldus Cooper.

De Engelse hoogleraar noemt het zelfs gevaarlijk dat werknemers druk ervaren om tijdens hun ziekte te blijven werken. Volgens hem kan dit tot chronische ziekteverschijnselen leiden.

Spijbelen
Maar daarmee is het hele verhaal niet verteld. De techniek heeft het ook mogelijk gemaakt dat medewerkers ongeoorloofd afwezig zijn zonder dat hun werkgever het merkt.
Steeds werknemers bieden de toenemende werkdruk het hoofd door zo nu en dan een dagje te spijbelen. Door de e-mail in de gaten te houden, valt dit de werkgever niet op.
Er is een groeiend "grijs gebied tussen afwezigheid en werken" ontstaan, constateert het onderzoek. "We zijn nooit meer volledig vrij van het werk of volledig aan het werk, maar zijn vaak in een tussengebied."

Het Nieuwe Werken
Met de stevige groei van Het Nieuwe Werken zal het voor veel managers een hele toer zijn om zicht te houden op hun medewerkers. Zijn ze er niet omdat ze een afspraak buiten de deur hebben, een bureau gebruiken op een andere verdieping, geconcentreerd een klus thuis afmaken of omdat ze stiekem een baaldag hebben opgenomen?