Personeelslog

NVP-onderzoek: 1,1 HR-medewerker op 100 werknemers

Gemiddeld hebben Nederlandse werkgevers 1,1 HR-medewerker per 100 werknemers. Dat blijkt uit een onderzoek naar de HR-functie dat iNostix heeft uitgevoerd in opdracht van de HR-vakvereniging NVP. Uit het onderzoek blijkt verder dat bij 28% van de werkgevers de invloed van de HR-afdeling is toegenomen als gevolg van de economische crisis. Dat is tenminste de mening van de HR-professionals zelf. In opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling, zoals de NVP voluit heet, heeft iNostix 694 bezoekers van de NVP-site ondervraagd. 85% van hen is lid van de vakvereniging. Hoewel het onderzoek daarmee niet representatief voor alle HR-professionals kan zijn, geeft het toch een interessant beeld van de stand van het HR-vak. 1,6 HR-medewerker bij mkb Zo blijkt dat werkgevers het gemiddeld doen met 1,1 HR-medewerker per 100 werknemers. Dit lage cijfer wordt vooral veroorzaakt door de grote werkgevers. Want kleine en middelgrote bedrijven tot 500 werknemers hebben gemiddeld 1,6 HR-medewerker nodig per 100 werknemers. De onderzoekers noemen twee mogelijke verklaringen voor dit verschil tussen grote werkgevers en de kleinere. Door schaalvoordelen kunnen grote bedrijven efficiënter werken, waardoor ze (relatief gezien) minder medewerkers nodig hebben op de HR-afdeling. Een andere verklaring is dat grotere organisaties meer HR-werk uitbesteden. Economische crisis Voor het merendeel van de HR-afdelingen heeft de economische crisis niet geleid tot méér of minder invloed. Voor 69% is deze gelijk gebleven. Naar het oordeel van de HR-mensen zelf is de invloed van HR bij 28% van de werkgevers gestegen, en bij 3% juist gedaald. HR in de directie Bij 70% van de werkgevers heeft het hoofd van de HR-afdeling of de personeelsverantwoordelijke zitting in de directie van de vestiging. Voor de onderzoekers is dit gegeven geen reden om de vlag uit de steken. Want een plek in het managementteam betekent "niet automatisch dat HR volwaardig betrokken is bij de uitstippeling van de organisatiestrategie". Want: in slechts 28,5% van de gevallen is HR volwaardig betrokken bij het uitstippelen van de organisatiestrategie en heeft HR beslissingsbevoegdheid 65% van de HR-managers wordt als adviseur ingeschakeld bij de organisatiestrategie, maar heeft geen beslissingsbevoegdheid bij 6% van de werkgevers is HR helemaal niet betrokken bij organisatiestrategie. Rapport gratis op NVP-site Het aardige van de NVP is dat zij zowel het rapport als de samenvatting voor iedereen toegankelijk op haar site heeft gezet: Samenvatting 'De Stem Van Ulrich' Complete rapport 'De Stem van Ulrich'. Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

NVP-onderzoek 'De Stem Van Ulrich'Gemiddeld hebben Nederlandse werkgevers 1,1 HR-medewerker per 100 werknemers. Dat blijkt uit een onderzoek naar de HR-functie dat iNostix heeft uitgevoerd in opdracht van de HR-vakvereniging NVP.

Uit het onderzoek blijkt verder dat bij 28% van de werkgevers de invloed van de HR-afdeling is toegenomen als gevolg van de economische crisis. Dat is tenminste de mening van de HR-professionals zelf.

In opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling, zoals de NVP voluit heet, heeft iNostix 694 bezoekers van de NVP-site ondervraagd. 85% van hen is lid van de vakvereniging.
Hoewel het onderzoek daarmee niet representatief voor alle HR-professionals kan zijn, geeft het toch een interessant beeld van de stand van het HR-vak.

1,6 HR-medewerker bij mkb
Zo blijkt dat werkgevers het gemiddeld doen met 1,1 HR-medewerker per 100 werknemers. Dit lage cijfer wordt vooral veroorzaakt door de grote werkgevers.
Want kleine en middelgrote bedrijven tot 500 werknemers hebben gemiddeld 1,6 HR-medewerker nodig per 100 werknemers.

De onderzoekers noemen twee mogelijke verklaringen voor dit verschil tussen grote werkgevers en de kleinere. Door schaalvoordelen kunnen grote bedrijven efficiënter werken, waardoor ze (relatief gezien) minder medewerkers nodig hebben op de HR-afdeling. Een andere verklaring is dat grotere organisaties meer HR-werk uitbesteden.

Economische crisis
Voor het merendeel van de HR-afdelingen heeft de economische crisis niet geleid tot méér of minder invloed. Voor 69% is deze gelijk gebleven. Naar het oordeel van de HR-mensen zelf is de invloed van HR bij 28% van de werkgevers gestegen, en bij 3% juist gedaald.

HR in de directie
Bij 70% van de werkgevers heeft het hoofd van de HR-afdeling of de personeelsverantwoordelijke zitting in de directie van de vestiging.

Voor de onderzoekers is dit gegeven geen reden om de vlag uit de steken. Want een plek in het managementteam betekent "niet automatisch dat HR volwaardig betrokken is bij de uitstippeling van de organisatiestrategie".

Want:


  • in slechts 28,5% van de gevallen is HR volwaardig betrokken bij het uitstippelen van de organisatiestrategie en heeft HR beslissingsbevoegdheid

  • 65% van de HR-managers wordt als adviseur ingeschakeld bij de organisatiestrategie, maar heeft geen beslissingsbevoegdheid

  • bij 6% van de werkgevers is HR helemaal niet betrokken bij organisatiestrategie.


Rapport gratis op NVP-site
Het aardige van de NVP is dat zij zowel het rapport als de samenvatting voor iedereen toegankelijk op haar site heeft gezet:
Samenvatting 'De Stem Van Ulrich'
Complete rapport 'De Stem van Ulrich'.

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.