Personeelslog

O2 sluit kantoor één dag voor 'grootste thuiswerk-experiment ooit'

Het Engelse telecombedrijf O2 heeft zijn hoofdkantoor in Slough deze week één dag op slot gedaan om meer ervaring te doen met thuiswerken. Maar liefst 3.000 werknemers, een kwart van alle O2-medewerkers, konden niet meer terecht op hun vaste werkplek.

O2: een dag gesloten voor thuiswerk-experimentHet Engelse telecombedrijf O2 heeft zijn hoofdkantoor in Slough deze week één dag op slot gedaan om meer ervaring te doen met thuiswerken. Maar liefst 3.000 werknemers, een kwart van alle O2-medewerkers, konden niet meer terecht op hun vaste werkplek.

Met wat O2 zelf het "grootste flexibel werken-experiment ooit" noemt, onderzoekt het telecombedrijf de mogelijkheden en grenzen van thuiswerken.
Directe aanleiding hiervoor is het circus van de Olympische Spelen dat Engeland deze zomer aandoet. Tijdens de Spelen verwachten werkgevers een grote verkeerschaos met veel vertraging voor het woon-werkverkeer.

Toegang tot bedrijfssystemen
Om 3.000 werknemers thuis te laten werken, heeft O2 de nodige voorbereidingen getroffen. Zo moesten alle medewerkers toegang krijgen tot de bedrijfssystemen en werd een helpdesk opgezet.
O2 heeft zijn werknemers nadrukkelijk gevraagd om op O2's thuiswerkdag in teams te blijven samenwerken. Op deze manier hoopt het bedrijf aan te tonen dat er geen grenzen zijn aan flexibel werken en dat dit mogelijkheden biedt voor alle bedrijven, hoe groot of klein ze ook zijn.

Goed voor arbeidsproductiviteit
Volgens O2 is thuiswerken goed voor de efficiency, arbeidsproductiviteit en innovatie.

Met het experiment wil O2 de business-case voor tijd- en plaatsonafhankelijk werken onderbouwen. In de evaluatie belooft het bedrijf ook inzichtelijk te maken wat zo'n massale thuiswerk-dag scheelt aan elektriciteitsgebruik, CO2-uitstoot en reistijd.

Commercieel belang
Overigens lijkt de uitkomst van het experiment al vast te staan. Want O2 heeft nadrukkelijk een commercieel belang bij een positieve publiciteit rondom het flexibel werken. De telecom-provider probeert immers al een hele set aan thuiswerk-oplossingen te slijten aan het Engelse bedrijfsleven.