Personeelslog

Ondernemers houden straks tijd over

Minder regels is een prioriteit van de kabinetten Balkenende. Maar wat hebben we daar van gemerkt? De discussie rondom bijvoorbeeld de Arbo-wet leert ons dat er ook redenen zijn/waren voor regels. En dat regels ook aanhangers hebben. Het oerwoud van regels kappen is dan ook makkelijker gezegd dan gedaan. Als regels taai zijn, kun je ook iets bereiken door de uitvoering en de controle ervan aan te pakken. Regels die minder of niet worden gecontroleerd, bezorgen ondernemers en burgers immers ook minder last. Of dit de achterliggende visie is, weet ik niet. Maar het kabinet heeft besloten dat ondernemers minder overheidscontroleurs over de vloer zullen krijgen. Het midden- en kleinbedrijf mag jaarlijks slechts twee keer met een inspectie worden lastig gevallen. De verschillende inspectiediensten van het rijk moeten daarom gaan samenwerken. Dat kan betekenen voor de horeca dat de Voedsel en Warenautoriteit bij een bezoek aan een restaurant ook de toezichtstaak van de Arbeidsinspectie op zich neemt. Ondernemers houden straks nog tijd over! Volgens MKB Nederland kan de vlag echter nog niet uit. Want de plannen van het kabinet gelden niet voor vele gemeentelijke controleurs: brandweer, bouw en woningtoezicht, milieudienst, politie. Er zijn sectoren waar deze gemeentelijke toezichthouders wel vijf keer per jaar langs komen. Zal het op deze manier lukken om de regeldruk te verminderen? Zullen de aanhangers van de regels zich ook opstellen als fan van de controles? Want wat is een regel zonder handhaving?

Minder regels is een prioriteit van de kabinetten Balkenende. Maar wat hebben we daar van gemerkt?

De discussie rondom bijvoorbeeld de Arbo-wet leert ons dat er ook redenen zijn/waren voor regels. En dat regels ook aanhangers hebben. Het oerwoud van regels kappen is dan ook makkelijker gezegd dan gedaan.
Als regels taai zijn, kun je ook iets bereiken door de uitvoering en de controle ervan aan te pakken. Regels die minder of niet worden gecontroleerd, bezorgen ondernemers en burgers immers ook minder last.

Of dit de achterliggende visie is, weet ik niet. Maar het kabinet heeft besloten dat ondernemers minder overheidscontroleurs over de vloer zullen krijgen. Het midden- en kleinbedrijf mag jaarlijks slechts twee keer met een inspectie worden lastig gevallen. De verschillende inspectiediensten van het rijk moeten daarom gaan samenwerken. Dat kan betekenen voor de horeca dat de Voedsel en Warenautoriteit bij een bezoek aan een restaurant ook de toezichtstaak van de Arbeidsinspectie op zich neemt.
Ondernemers houden straks nog tijd over! Volgens MKB Nederland kan de vlag echter nog niet uit. Want de plannen van het kabinet gelden niet voor vele gemeentelijke controleurs: brandweer, bouw en woningtoezicht, milieudienst, politie. Er zijn sectoren waar deze gemeentelijke toezichthouders wel vijf keer per jaar langs komen.

Zal het op deze manier lukken om de regeldruk te verminderen? Zullen de aanhangers van de regels zich ook opstellen als fan van de controles? Want wat is een regel zonder handhaving?