Personeelslog

'Onderscheid verdwijnt tussen ondernemers en werknemers'

Het onderscheid tussen ondernemers en werknemers verdwijnt. Dat is de mening van organisatieadviseur en interim manager Arjan van den Born die morgen hoopt te promoveren op zijn onderzoek naar zelfstandige professionals. Het aantal zelfstandige professionals (of ZZP-ers) is de laatste jaren snel gegroeid. Eind 2008 telde het CBS er zo'n 750.000. Vier oorzaken groei De groei van het aantal freelancers is volgens Van den Born geen hype, maar een structureel verschijnsel. Hij noemt hiervoor vier oorzaken: internet heeft het mogelijk gemaakt dat freelancers eenvoudig zijn te vinden, waardoor bedrijven geen hoge kosten hoeven te maken om geschikte expertise aan te trekken door standaardisatie van software en werkprocessen is kennis van één specifiek bedrijf minder belangrijk geworden, waardoor het makkelijker voor freelancers is om voor verschillende bedrijven te werken technologische oplossingen hebben het mogelijk gemaakt dat één individu op een laptop werk kan uitvoeren waarvoor vroeger veel mensen en kapitaal voor nodig was de opkomst van de kenniseconomie die innovatie en flexibiliteit belangrijker maakt, waarvoor bedrijven graag een beroep doen op freelancers. Ondernemende instelling Over de status van ZZP-ers is veel geschreven. Zijn het ondernemers, of eigenlijk toch werknemers? Volgens Arjan van den Born verdwijnt het traditionele onderscheid tussen ondernemers en werknemers snel. Werknemers zijn al gewend dat zij verantwoordelijk zijn voor hun eigen carrière. "De tijd waarin de onderneming de loop van de carrière bepaalde, is definitief voorbij. Als een werknemer carrière wil maken moet hij of zij zichzelf verkopen, binnen het bedrijf en op de arbeidsmarkt. Dit vergt een ondernemende instelling", aldus Van den Born. Daarnaast hebben in de kenniseconomie steeds meer werknemers dezelfde soort doelstellingen als ondernemers hebben; op het gebied van acquisitie van interessante opdrachten, netwerken en persoonlijke ontwikkeling. Model voor jobhoppende kennisprofessionals Ondernemer, freelancer of werknemer? Van den Born noemt ze verschillende rollen die werkenden snel kunnen wisselen. "Een professional in de kenniseconomie zal in zijn/haar leven meerdere rollen vertolken en soms zelfs tegelijkertijd verschillende rollen bekleden." Hij ziet de freelancer van nu dan ook als "model voor alle jobhoppende kennisprofessionals van morgen". Een uitgebreide samenvatting van het onderzoek (inclusief motieven om te freelancen) is te lezen op de de site het is de vent niet de tent. Lees ook: Andere verhoudingen door leger freelancers.

Het onderscheid tussen ondernemers en werknemers verdwijnt. Dat is de mening van organisatieadviseur en interim manager Arjan van den Born die morgen hoopt te promoveren op zijn onderzoek naar zelfstandige professionals.

Het aantal zelfstandige professionals (of ZZP-ers) is de laatste jaren snel gegroeid. Eind 2008 telde het CBS er zo'n 750.000.

Vier oorzaken groei
De groei van het aantal freelancers is volgens Van den Born geen hype, maar een structureel verschijnsel. Hij noemt hiervoor vier oorzaken:


  • internet heeft het mogelijk gemaakt dat freelancers eenvoudig zijn te vinden, waardoor bedrijven geen hoge kosten hoeven te maken om geschikte expertise aan te trekken

  • door standaardisatie van software en werkprocessen is kennis van één specifiek bedrijf minder belangrijk geworden, waardoor het makkelijker voor freelancers is om voor verschillende bedrijven te werken

  • technologische oplossingen hebben het mogelijk gemaakt dat één individu op een laptop werk kan uitvoeren waarvoor vroeger veel mensen en kapitaal voor nodig was

  • de opkomst van de kenniseconomie die innovatie en flexibiliteit belangrijker maakt, waarvoor bedrijven graag een beroep doen op freelancers.


Ondernemende instelling
Over de status van ZZP-ers is veel geschreven. Zijn het ondernemers, of eigenlijk toch werknemers? Volgens Arjan van den Born verdwijnt het traditionele onderscheid tussen ondernemers en werknemers snel.

Werknemers zijn al gewend dat zij verantwoordelijk zijn voor hun eigen carrière. "De tijd waarin de onderneming de loop van de carrière bepaalde, is definitief voorbij. Als een werknemer carrière wil maken moet hij of zij zichzelf verkopen, binnen het bedrijf en op de arbeidsmarkt. Dit vergt een ondernemende instelling", aldus Van den Born.
Daarnaast hebben in de kenniseconomie steeds meer werknemers dezelfde soort doelstellingen als ondernemers hebben; op het gebied van acquisitie van interessante opdrachten, netwerken en persoonlijke ontwikkeling.

Model voor jobhoppende kennisprofessionals
Ondernemer, freelancer of werknemer? Van den Born noemt ze verschillende rollen die werkenden snel kunnen wisselen. "Een professional in de kenniseconomie zal in zijn/haar leven meerdere rollen vertolken en soms zelfs tegelijkertijd verschillende rollen bekleden."
Hij ziet de freelancer van nu dan ook als "model voor alle jobhoppende kennisprofessionals van morgen".

Een uitgebreide samenvatting van het onderzoek (inclusief motieven om te freelancen) is te lezen op de de site het is de vent niet de tent.

Lees ook:
Andere verhoudingen door leger freelancers.