Personeelslog

Openbare rapportcijfers voor recruiters

Eerder heeft Personeelslog geschreven over werknemers die hun (oud)werkgevers beoordelen. Ook recruiters ontkomen niet aan rapportcijfers. De nieuwe Engelse site Hirescores stelt kandidaten en werkgevers in staat het werk van wervingsbureaus te waarderen. 20 criteria Zowel kandidaten als werkgevers kunnen recruitmentbedrijven beoordelen op maar liefst 20 criteria. Per criterium kunnen zij een rapportcijfer (van 0 tot en met 10) geven met een toelichting. Zo vraagt de site onder meer de mening over: de kwaliteit van de recruiters die bij het bedrijf werken, de flexibiliteit, de vernieuwingsgezindheid, de reactiesnelheid, het nakomen van afspraken, de kwaliteit van de CV's die het bureau van de kandidaten samenstelt, de kwaliteit en aantal voorgedragen kandidaten, de manier waarop het bureau het merk van de opdrachtgever neerzet, de manier waarop het bureau rekening houdt met de wens om de personeelskosten binnen de perken te houden, de toegevoegde waarde. Op basis van de rapportcijfers en de toelichting daarop kunnen andere kandidaten en bedrijven beslissen in hoeverre ze met een recruiter in zee willen. Zwart maken De vraag is natuurlijk wel in hoeverre de gegevens kunnen worden gemanipuleerd. De site probeert dit op te vangen door moderatie van de toelichtingen die kandidaten en werkgevers geven op hun rapportcijfers. Ook hanteert Hirescores allerlei spelregels die misbruik moeten voorkomen. Een spelregel is bijvoorbeeld dat een recruiter niet een andere recruiter mag beoordelen. Maar als een recruiter zich als een kandidaat voordoet om een concurrent zwart te maken, zal Hirescores dit doorgaans niet kunnen voorkomen.

Kandidaten en werkgevers beoordelen recruitersEerder heeft Personeelslog geschreven over werknemers die hun (oud)werkgevers beoordelen. Ook recruiters ontkomen niet aan rapportcijfers.
De nieuwe Engelse site Hirescores stelt kandidaten en werkgevers in staat het werk van wervingsbureaus te waarderen.

20 criteria
Zowel kandidaten als werkgevers kunnen recruitmentbedrijven beoordelen op maar liefst 20 criteria. Per criterium kunnen zij een rapportcijfer (van 0 tot en met 10) geven met een toelichting.
Zo vraagt de site onder meer de mening over: de kwaliteit van de recruiters die bij het bedrijf werken, de flexibiliteit, de vernieuwingsgezindheid, de reactiesnelheid, het nakomen van afspraken, de kwaliteit van de CV's die het bureau van de kandidaten samenstelt, de kwaliteit en aantal voorgedragen kandidaten, de manier waarop het bureau het merk van de opdrachtgever neerzet, de manier waarop het bureau rekening houdt met de wens om de personeelskosten binnen de perken te houden, de toegevoegde waarde.
Op basis van de rapportcijfers en de toelichting daarop kunnen andere kandidaten en bedrijven beslissen in hoeverre ze met een recruiter in zee willen.

Zwart maken
De vraag is natuurlijk wel in hoeverre de gegevens kunnen worden gemanipuleerd. De site probeert dit op te vangen door moderatie van de toelichtingen die kandidaten en werkgevers geven op hun rapportcijfers.
Ook hanteert Hirescores allerlei spelregels die misbruik moeten voorkomen. Een spelregel is bijvoorbeeld dat een recruiter niet een andere recruiter mag beoordelen. Maar als een recruiter zich als een kandidaat voordoet om een concurrent zwart te maken, zal Hirescores dit doorgaans niet kunnen voorkomen.