Personeelslog

Overarchievers als micromanagers

Produceren, presteren en winnen zijn belangrijk. Maar volgens de Hay Group kun je daar ook in doorslaan. Met als gevolg een slechte moraal en een lagere motivatie en arbeidsproductiviteit van werknemers. Of dat bij een bedrijf gebeurt, is volgens Hay afhankelijk van managers. Overarchievers (managers die teveel prestatiegericht zijn) houden zich vaak bezig met ‘micromanagen’, zoals Hay dat noemt. “Men raakt het grote geheel uit het oog en wil vooral alles zelf doen en zelf het tempo bepalen. Andere zaken die het onderzoek laat zien zijn, ongeduldig reageren wanneer anderen fouten maken en weinig positieve maar vooral corrigerende feedback geven. En overachievers geven heel veel aanwijzingen en richten zich uitsluitend op de zakelijke doelen in plaats van op de mensen. Onder grote druk om hun doelen te halen willen ze nog wel eens over grenzen heen gaan, zowel menselijke als wettelijke", aldus Hay. Overachievers behalen zo vooral korte termijn-resultaten. Voor de langere termijn zijn managementstijlen effectiever die meer gericht zijn op ontwikkeling van mensen en duidelijk maken wat verwacht wordt. Tags: Arbeidsproductiviteit, Bedrijfscultuur, Leiderschap, Management, Motivatie

Produceren, presteren en winnen zijn belangrijk. Maar volgens de Hay Group kun je daar ook in doorslaan. Met als gevolg een slechte moraal en een lagere motivatie en arbeidsproductiviteit van werknemers. Of dat bij een bedrijf gebeurt, is volgens Hay afhankelijk van managers.

Overarchievers (managers die teveel prestatiegericht zijn) houden zich vaak bezig met ‘micromanagen’, zoals Hay dat noemt. “Men raakt het grote geheel uit het oog en wil vooral alles zelf doen en zelf het tempo bepalen. Andere zaken die het onderzoek laat zien zijn, ongeduldig reageren wanneer anderen fouten maken en weinig positieve maar vooral corrigerende feedback geven. En overachievers geven heel veel aanwijzingen en richten zich uitsluitend op de zakelijke doelen in plaats van op de mensen. Onder grote druk om hun doelen te halen willen ze nog wel eens over grenzen heen gaan, zowel menselijke als wettelijke", aldus Hay.
Overachievers behalen zo vooral korte termijn-resultaten. Voor de langere termijn zijn managementstijlen effectiever die meer gericht zijn op ontwikkeling van mensen en duidelijk maken wat verwacht wordt.