Personeelslog

Overzicht: 80 online netwerken voor recruitment en HR

Nederlandse HR-professionals worden een beetje netwerk-moe. Het aantal online netwerken voor recruitment- en HR-professionals neemt af. Dat is voor het eerst sinds de drie jaar dat Personeelslog een overzicht hiervan bijhoudt. Vorige keer telden we er nog meer dan 100, nu blijft de teller steken op 82.

LinkedIn en HRbase zijn het meest populair onder HR-professionals. De HR- en recruitment-netwerken bij Hyves zijn op een enkele uitzondering na op sterven na dood.

In het onderstaande overzicht zijn per moedersite de relevante netwerken van vakgenoten gegroepeerd. Overigens is er doorgaans een dubbel lidmaatschap nodig: zowel van de moedersite (Facebook, Hyves, LinkedIn) als van het netwerk daarbinnen.

Bij Facebook
Facebook, wereldwijd de grootste netwerksite, is nu ook ontdekt door HR-professionals. Helaas zijn de HR-netwerken niet makkelijk te vinden.Bij Google+
De nieuwe netwerksite van Google, Google+, is snel gegroeid in ledenaantal. Maar daarbinnen zijn er voor Nederlandse HR-professionals nog weinig netwerken actief:Bij HR-base
VNU Media, de uitgever van Intermediair PW, timmert aan de weg met het eigen netwerk HRbase. Dit netwerk heeft naar eigen zeggen meer dan 14.000 leden.
Binnen HRbase kunnen groepen worden aangemaakt. Het zijn er inmiddels méér dan 80. Het merendeel hiervan zijn kleine groepen met enkele leden. De grootste en meest actieve:


Bij Hyves
In betere tijden wist HR-professionals elkaar te vinden via Hyves van vakgenoten. Het merendeel was deze groepen zijn nauwelijks nog actief. De enige uitzondering op deze regel is:Bij LinkedIn
Het aantal HR-groepen bij LinkedIn blijft sterk groeien. De groepen van deze netwerksite bieden toegang tot de uitgebreide profielen van vakgenoten, nieuws en forum-berichten en vacatures:

  • MSIMG (voor recruiters en HR-mensen met gevoel voor humor)Bij Ning
Via het netwerk bij Ning kunnen artikelen in fora worden gepubliceerd en kunnen foto's en video's worden geplaatst:

  • HI-RE Community (voor interim recruitment-, HR- en arbeidsmarktcommunicatie-professionals)Overig

  • Hallo (ondernemersnetwerk van de Kamers van Koophandel met P&O- en recruitmentgroepen)
  • Ikki (met groepen voor P&O-ers en recruiters)
  • Mindz (met verschillende HR-plaza's)
  • Zorg HR (netwerk van HR-professionals in de zorg).


Suggesties?
Heb je aanvullingen of andere suggesties voor het overzicht? Laat het ons weten.

De foto bij dit artikel is gemaakt door Erik Schepers.