Personeelslog

Privacy: Slaap en beweging van werknemers blijven privé

Fitnesstrackers kunnen veel informatie bieden over de gezondheid. Steeds meer werkgevers geven hun medewerkers dan zo'n armbandje of horloge cadeau, zodat zij hun slaap en beweging kunnen meten. De Autoriteit Persoonsgegevens is er kritisch over, maar maakt dit niet onmogelijk.

De markt van zogenaamde wearables groeit snel. Dit soort gadgets waarmee mensen op hun gezondheid kunnen letten, worden steeds slimmer: van eenvoudige armbandjes die alleen stappen tellen tot geavanceerde smartwatches die ook slaap en zelfs de hartslag kunnen meten.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief


Grenzen
Ook voor werkgevers zijn de nieuwe speeltjes interessant. Alle hulpmiddelen die medewerkers bewust maken van een gezonde levensstijl, helpen hen fit te worden en te blijven. Niet zo gek dus dat bedrijven hun werknemers armbandjes of zelfs smart watches geven die stappen tellen en de slaap meten.
De Autoriteit Persoonsgegevens (voorheen het College ter bescherming van Persoonsgegevens) heeft er deze week na enkele klachten grenzen aangesteld. Een fitness-tracker geven mag, maar de gezondheidsgegevens van werknemers inzien mag niet. Omdat dit in strijd is met de Wet bescherming persoonsgegevens.

Niet inzien
"Een werkgever mag zo’n armband natuurlijk wel cadeau geven, maar het is niet de bedoeling om vervolgens gegevens over de gezondheid van werknemers in te zien. Ook niet als een medewerker hier toestemming voor geeft", aldus Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens."
Want in een arbeidsverhouding waarin de werknemers financieel afhankelijk is van de werkgever, is over het algemeen "geen sprake van 'vrije' toestemming waardoor het verwerken van gezondheidsgegevens met toestemming van de werknemer niet mogelijk is", aldus de Autoriteit.
De Autoriteit maakt duidelijk dat de leverancier van de wearable en de collega's de gezondheidsinformatie van een medewerker niet mogen delen met de werkgever, ook niet als dit anoniem gebeurt.

Geen voorwaarden
Worden fitnessbandjes daarmee onbruikbaar voor werkgevers? Dat hoeft niet. Want met stappentellers en slimme horloges kunnen medewerkers zelf kiezen voor een gezondere levensstijl. "Een werkgever mag de armband wel cadeau aan werknemers, maar hierbij geen voorwaarden stellen voor het gebruik", schrijft de Autoriteit.
De werknemer kan er zelf voor kiezen om zijn gegevens met de leverancier van de armband te delen, of met collega's en vrienden, overigens niet met zijn leidinggevende. De medewerker moet helemaal vrij zijn in zijn keuze om persoonsinformatie te delen, de werkgever mag hem er niet toe aanzetten.

Trucje
In NRC komt één van de bedrijven aan het woord die van de Autoriteit Persoonsgegevens een tik op de vingers heeft gehad. "Waarom mag een bedrijf als Ajax wel de fitheid van zijn spelers bijhouden en mogen wij dat niet?"
Hoewel de uitspraak van de Autoriteit duidelijk is, probeert de werkgever er met een trucje onderuit te komen. Hij denkt de gegevens van de polsbandjes te kunnen versturen naar een coach buiten de organisatie. "Die kan dan een beeld geven van het welzijn op een afdeling en ook aan de bel trekken wanneer het met één van de werknemers minder gaat."

Deze werkgever heeft kennelijk nog niet begrepen waar de grenzen liggen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Lees ook:
Waarom de baas wil meekijken in de slaapkamer