Personeelslog

Randstad voorspelt

Aan het begin van het jaar kijken astrologen graag in de sterren om te zien welke gebeurtenissen we het komende jaar krijgen te verwerken: rampen, voorspoed en ellende van bekende mensen. Ook economen voorspellen graag de toekomst. Een nieuw model om onze economische toekomst te voorspellen, komt uit de hoek van het uitzendbureau Randstad. In 1997 sloten Frits Goldschmeding, de oprichter van uitzendbureau Randstad, en Bert de Groot, lid van de Raad van Bestuur van het uitzendconcern, een weddenschap af. Op basis van hun analyses van 35 jaar Randstad-cijfers (van uitzendkrachten die wekelijks aan het werk gingen) maakten ze economische voorspellingen. 2000 jaar zou het economisch topjaar worden, in 2001 zou het minder gaan en in 2004 zou het weer beter gaan. Een schot in de roos. Inmiddels heeft Bert de Groot een proefschrift geschreven over deze economische astrologie. Hoe het precies werkt, is voer voor echter cijferaars. Wat ik ervan begrijp is dat er economische golfbewegingen zijn (van 5 en 11 jaar) en dat op basis van ingewikkelde statistische analyses van de Randstad-cijfers het mogelijk is - kennelijk wetenschappelijk verantwoord - economische voorspellingen te doen. Als we De Groot mogen geloven, wordt 2010 een economisch topjaar, gevolgd door een dip in 2012-2013. Komen deze voorspellingen uit? Neemt u de moeite de voorspellingen te onthouden en ze straks te controleren? Stemt u uw bedrijfsstrategie hier op af? Of bent u - net als ik - in 2010 allang vergeten dat het ons voorspoedig had moeten gaan?

Aan het begin van het jaar kijken astrologen graag in de sterren om te zien welke gebeurtenissen we het komende jaar krijgen te verwerken: rampen, voorspoed en ellende van bekende mensen. Ook economen voorspellen graag de toekomst.

Een nieuw model om onze economische toekomst te voorspellen, komt uit de hoek van het uitzendbureau Randstad. In 1997 sloten Frits Goldschmeding, de oprichter van uitzendbureau Randstad, en Bert de Groot, lid van de Raad van Bestuur van het uitzendconcern, een weddenschap af. Op basis van hun analyses van 35 jaar Randstad-cijfers (van uitzendkrachten die wekelijks aan het werk gingen) maakten ze economische voorspellingen. 2000 jaar zou het economisch topjaar worden, in 2001 zou het minder gaan en in 2004 zou het weer beter gaan. Een schot in de roos.

Inmiddels heeft Bert de Groot een proefschrift geschreven over deze economische astrologie. Hoe het precies werkt, is voer voor echter cijferaars. Wat ik ervan begrijp is dat er economische golfbewegingen zijn (van 5 en 11 jaar) en dat op basis van ingewikkelde statistische analyses van de Randstad-cijfers het mogelijk is - kennelijk wetenschappelijk verantwoord - economische voorspellingen te doen. Als we De Groot mogen geloven, wordt 2010 een economisch topjaar, gevolgd door een dip in 2012-2013.

Komen deze voorspellingen uit? Neemt u de moeite de voorspellingen te onthouden en ze straks te controleren? Stemt u uw bedrijfsstrategie hier op af? Of bent u - net als ik - in 2010 allang vergeten dat het ons voorspoedig had moeten gaan?