Personeelslog

'Slimmer werken, slimmer managen en organiseren'

Als het economisch minder gaat, ligt de oplossing voor Nederland niet in loonmatiging en een soepeler ontslagrecht. Dat zegt Henk Volberda, hoogleraar Strategisch Management en Ondernemingsbeleid aan de Erasmusuniversiteit. "Alleen als je innoveert, wordt je minder kwetsbaar." Volgens Volberda gaat het erom dat we "slimmer werken, slimmer managen en slimmer organiseren". Deze vorm van innovatie is een uitdaging voor HR-managers. Nederlandse bedrijven zijn niet zo innovatief als ze zelf vaak denken. Henk Volberda: "Onze productiviteitsgroei vlakt af. Andere landen gaan sneller. Waar Nederlandse bedrijven vooral slecht in scoren, is wat we multifactor productiviteit noemen. Dat is het slim combineren van technologie, mensen en organisatie. We blijven dus echt achter als het gaat om zaken als marketing, managementvernieuwing, nieuwe organisatievormen, etc." Zo signaleert de hoogleraar dat steeds meer bedrijven na de productie nu ook productontwikkeling en onderzoek in het buitenland onderbrengen. Volgens hem doen de bedrijven dit niet zozeer vanwege de lagere loonkosten in het buitenland, maar vooral vanwege de beschikbaarheid van hoogwaardig personeel. "Wij hebben behoefte aan hoogwaardig personeel, maar vernieuwen onze manier van werken, leidinggeven en organiseren te weinig om concurrerend te blijven", aldus Volberda. "De uitdaging waar werkgevers nu voor staan is: hoe krijg ik mijn kenniswerkers in huis? Die zoeken flexibiliteit en vernieuwing. Maar, mogelijke oplossingen daarvoor als telewerken, office-sharing en dergelijke zijn te weinig wijd verbreid. Dat kan allemaal veel slimmer." Voor slimmer werken en organiseren wordt wel de term sociale innovatie gebruikt. Zo'n term klinkt erg abstract, maar de site van het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie geeft concretere voorbeelden waarmee HR-managers aan de slag kunnen. Zo heeft het centrum voor 2008 projecten op het programma staan rondom: - telewerken - zelfroosteren - werken zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) - managen op basis van vertrouwen - optimale inzet van jonge werknemers (de internetgeneratie). HR-managers die zich verder willen oriënteren op slimmer werken, maken een goede start via de kennisbank van het Centrum waarin veel artikelen, rapporten, tools en cases zijn te vinden.

Sociale innovatie: slimmer werken, slimmer managen, slimmer organiserenAls het economisch minder gaat, ligt de oplossing voor Nederland niet in loonmatiging en een soepeler ontslagrecht. Dat zegt Henk Volberda, hoogleraar Strategisch Management en Ondernemingsbeleid aan de Erasmusuniversiteit. "Alleen als je innoveert, wordt je minder kwetsbaar."

Volgens Volberda gaat het erom dat we "slimmer werken, slimmer managen en slimmer organiseren". Deze vorm van innovatie is een uitdaging voor HR-managers.

Nederlandse bedrijven zijn niet zo innovatief als ze zelf vaak denken. Henk Volberda: "Onze productiviteitsgroei vlakt af. Andere landen gaan sneller. Waar Nederlandse bedrijven vooral slecht in scoren, is wat we multifactor productiviteit noemen. Dat is het slim combineren van technologie, mensen en organisatie. We blijven dus echt achter als het gaat om zaken als marketing, managementvernieuwing, nieuwe organisatievormen, etc."
Zo signaleert de hoogleraar dat steeds meer bedrijven na de productie nu ook productontwikkeling en onderzoek in het buitenland onderbrengen. Volgens hem doen de bedrijven dit niet zozeer vanwege de lagere loonkosten in het buitenland, maar vooral vanwege de beschikbaarheid van hoogwaardig personeel.
"Wij hebben behoefte aan hoogwaardig personeel, maar vernieuwen onze manier van werken, leidinggeven en organiseren te weinig om concurrerend te blijven", aldus Volberda.
"De uitdaging waar werkgevers nu voor staan is: hoe krijg ik mijn kenniswerkers in huis? Die zoeken flexibiliteit en vernieuwing. Maar, mogelijke oplossingen daarvoor als telewerken, office-sharing en dergelijke zijn te weinig wijd verbreid. Dat kan allemaal veel slimmer."

Voor slimmer werken en organiseren wordt wel de term sociale innovatie gebruikt. Zo'n term klinkt erg abstract, maar de site van het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie geeft concretere voorbeelden waarmee HR-managers aan de slag kunnen.
Zo heeft het centrum voor 2008 projecten op het programma staan rondom:
- telewerken
- zelfroosteren
- werken zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers)
- managen op basis van vertrouwen
- optimale inzet van jonge werknemers (de internetgeneratie).

HR-managers die zich verder willen oriënteren op slimmer werken, maken een goede start via de kennisbank van het Centrum waarin veel artikelen, rapporten, tools en cases zijn te vinden.