Personeelslog

Sollicitanten echt leren kennen via internet

Meldt u al standaard in al uw wervingsadvertenties dat naast een assessment ook een eigen internet-onderzoek tot de mogelijkheden behoort? Speelt u geen detective? Of meldt u het niet zoals de NVP-sollicitatiecode voorschrijft? Volgens een Amerikaans onderzoek van Careerbuilder trekt 25% van de HRM'ers sollicitanten na via zoekmachines op internet. 10% gaat verder door ook in sociaal netwerken (zoals bijvoorbeeld MySpace) te speuren naar informatie over de potentiele werknemer. Ik vermoed dat het in Nederland minder voorkomt. Natuurlijk even Googlen is zo gedaan. Er is zelfs een zoekmachine die betere resultaten levert als het om speurwerk naar mensen gaat: PIPL. Zoek hier maar eens op je eigen naam en schrik hoeveel er over je te vinden is via internet. Maar op deze manier kun je alleen informatie achterhalen als mensen met naam en toenaam worden genoemd. Hun bijdragen in weblogs en sociale netwerken als Hyves zullen door het gebruik van nicknames niet zo snel te vinden zijn. Nu we toch aan het speuren zijn: je zou sollicitanten bijna gaan vragen om hun gebruikersnaam bij Hyves, hun nickname bij MSN en natuurlijk hun profiel bij een datingsite.

Meldt u al standaard in al uw wervingsadvertenties dat naast een assessment ook een eigen internet-onderzoek tot de mogelijkheden behoort? Speelt u geen detective? Of meldt u het niet zoals de NVP-sollicitatiecode voorschrijft?

Volgens een Amerikaans onderzoek van Careerbuilder trekt 25% van de HRM'ers sollicitanten na via zoekmachines op internet. 10% gaat verder door ook in sociaal netwerken (zoals bijvoorbeeld MySpace) te speuren naar informatie over de potentiele werknemer.

Ik vermoed dat het in Nederland minder voorkomt. Natuurlijk even Googlen is zo gedaan. Er is zelfs een zoekmachine die betere resultaten levert als het om speurwerk naar mensen gaat: PIPL. Zoek hier maar eens op je eigen naam en schrik hoeveel er over je te vinden is via internet.
Maar op deze manier kun je alleen informatie achterhalen als mensen met naam en toenaam worden genoemd. Hun bijdragen in weblogs en sociale netwerken als Hyves zullen door het gebruik van nicknames niet zo snel te vinden zijn.

Nu we toch aan het speuren zijn: je zou sollicitanten bijna gaan vragen om hun gebruikersnaam bij Hyves, hun nickname bij MSN en natuurlijk hun profiel bij een datingsite.