Personeelslog

TNO combineert werken en bewegen in fietsbureau

TNO heeft een bureau ontwikkeld waarmee werknemers werken en bewegen kunnen combineren: de Oxidesk. Het fietsbureau is deze maand gepresenteerd op een grote meubelbeurs in Duitsland. TNO zal de Oxidesk volgend jaar op grote schaal testen.

Kantoormedewerkers laten bewegen tijdens het werk, is minder eenvoudig dan het lijkt.
Zo mag de beweging niet afleiden van de taak en niet zo inspannend zijn dat ze gaan zweten. Bovendien moet het meubilair veilig zijn en passen in een kantooromgeving.

Productiever
Op basis van de ideeën die TNO heeft over het combineren van bewegen en kantoorwerk, zijn ondernemers gezocht die deze konden vertalen in een innovatief product. In samenwerking met ondernemer David Klein en meubelfabrikant Markant is de Oxidesk gefabriceerd.

De verwachtingen van het nieuwe bureau zijn hoog. Volgens TNO worden bij matig intensief bewegen de meeste kantoortaken minstens zo effectief uitgevoerd worden als bij stilzitten. Zo zou uit onderzoek zijn gebleken dat lezen 30% sneller plaats vindt en dat beweging mensen aantoonbaar creatiever maakt.

Half uur
"Het is een kantoormeubel waarop je een half uur gaat zitten als je bijvoorbeeld je mail afhandelt, iets wilt opzoeken op internet of een telefoongesprek wilt voeren. Ondertussen maken je benen een trappende beweging en werk je aan je gezondheid", aldus Jan Beltman, directeur van de meubelfabrikant.
"Het is aangetoond dat langdurig stilzitten slecht is voor je organen en die schade kun je zo in ieder geval voor een deel voorkomen. Ik verwacht ook dat de extra zuurstof die door het bewegen in de bloedbaan terecht komt, het denkproces bevordert."

De Oxidesk die 1.995 euro gaat kosten, wordt in de markt gezet als een extra bureau voor kantoren die met flexplekken werken. Met de aanschaf van één fietsbureau "kunnen tientallen werknemers af en toe de passieve routine doorbreken met dynamisch werken".