Personeelslog

Topsalarissen: financiële prikkels werken niet

Er bestaat géén internationale arbeidsmarkt voor topbestuurders, zoals we die wel kennen voor topvoetballers. Het is dan ook zinloos om de beloning van CEO's te vergelijken met concurrenten op wereldniveau. Dat blijkt uit promotie-onderzoek van Manuel Lokin, advocaat bij Stibbe.

Acht jaar heeft Lokin gewerkt aan een onderzoek naar de beloning van topbestuurders bij beursgenoteerde bedrijven. De opmerkelijke resultaten uit zijn onderzoek zijn voor Het Financieele Dagblad (FD) vandaag het belangrijkste nieuws.

Eredivisie
Terwijl de afgelopen jaren de salarissen van werknemers slechts bescheiden groeiden, zijn de topinkomens juist omhoog geschoten. De maatschappelijke discussie hierover laaide fel op toen de ING-bank topman Ralph Hamers een loonsverhoging van 50% kreeg. Volgens president-commissaris Jeroen van der Veer van ING is Hamers "eredivisie is, maar Jupiler League wordt betaald".

Volgens Lokin bestaat er géén internationale arbeidsmarkt die CEO's weglokt omdat de Nederlandse salarissen relatief bescheiden zijn.

Bonussen werken niet
De promovendus heeft nog meer slecht nieuws voor de bestuurskamers. Bonussen voor de korte termijn werken niet. "Helaas is de mens niet in staat op een positieve manier gestuurd te worden door financiële prikkels", aldus Lokin in het FD. "Die werken te goed, waardoor bestuurders hun opdracht vernauwen tot het op korte termijn halen van hun individuele doelen, ook als dat ten koste gaat van het grotere belang van het welzijn van de onderneming op lange termijn."

Eigen beloningsverhaal
Bedrijven moeten niet slaafs de internationale concurrenten volgen als zij hogere salarissen betalen aan hun topbestuurders. Ook is er geen reden om topbestuurders extra te belonen met korte termijn bonussen.

Hoe moet het dan wèl? Bedrijven moeten met een "eigen beloningsverhaal komen, waarin zij uitleggen waarom de hoogte van het salaris gerechtvaardigd is en welke doelen zij ermee willen bereiken". Volgens Lokin moet de topsalarissen worden gebaseerd op interne beloningsverhoudingen, de cultuur van het bedrijf en de persoon.

En daarmee gaat er een zucht van verlichting door de board room. Met andere argumenten dan de internationale concurrentie kunnen de topinkomens immers blijven stijgen. Want is hun eigen topman niet uniek, niet onmisbaar?