Personeelslog

Traditionele HR-afdeling niet ingericht op flexwerkers

De traditionele HR-afdeling is niet ingericht op het onderhouden van de snel groeiende schil met flexwerkers. P&O-ers zijn zo gefocused op vast personeel, dat zij niet in staat zijn interim-professionals goed te bedienen. Daarom is voor hen een aparte P&O-afdeling nodig. Dat is de mening van Steve Sichtman, van Blue Carpet, een site voor freelancers. Steve Sichtman, oprichter van Blue Carpet, voorspelt dat in veel sectoren de komende jaren de schil met hoger opgeleide flexprofessionals zal groeien tot meer dan 30%. Zo'n grote groep kan niet worden bediend met een "generiek personeelsbeleid en klassieke arbeidsverhoudingen". Partnerschap met interimmer "Het managen van de kwaliteit en kwantiteit vertoont meer dynamiek en vraagt om partnerschap met de interimmer", aldus Sichtman in Intermediair PW. "Zowel het aannamebeleid als de voorbereiding op de werkzaamheden verschilt. Het boeien en binden van flexwerkers heeft een andere betekenis dan bij vast personeel. Dit gebeurt vooral door ze vanuit de organisatie optimaal te faciliteren met een infrastructuur die ruimte laat aan ondernemerschap." Aparte afdeling Flex Management Opmerkelijk is dat Sichtman ervoor pleit om de werkgeverszorg voor externen helemaal weg te halen bij de traditionele HR-afdeling en deze onder te brengen in een aparte afdeling Flex Management. Het is waar dat het managen van flexibele werknemers andere eisen stelt dan dat van vast personeel. Niet alleen aan de P&O-medewerkers, maar vooral ook aan managers en vaste werknemers die samenwerken met interimmers. Moderne werknemer Het pleidooi voor een aparte afdeling die als werkgever optreedt voor flexprofessionals, slaat echter de plank mis. Want ook de moderne werknemer in vaste dienst, wordt niet gelukkig van HR-beleid oude stijl. Evenals freelancers stellen veel moderne werknemers zich op als ondernemers, die zo zelfstandig mogelijk op hun eigen manier willen werken aan interessante projecten. Dat vraagt om een ander, meer flexibel HR-beleid. Bedrijven die goed weten in te spelen op de wensen van de nieuwe generatie werknemers, weten dan ook makkelijker freelancers te binden en te boeien. Lees ook: Andere verhoudingen door leger freelancers Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

De traditionele HR-afdeling is niet ingericht op het onderhouden van de snel groeiende schil met flexwerkers.
P&O-ers zijn zo gefocused op vast personeel, dat zij niet in staat zijn interim-professionals goed te bedienen. Daarom is voor hen een aparte P&O-afdeling nodig. Dat is de mening van Steve Sichtman, van Blue Carpet, een site voor freelancers.

Steve Sichtman, oprichter van Blue Carpet, voorspelt dat in veel sectoren de komende jaren de schil met hoger opgeleide flexprofessionals zal groeien tot meer dan 30%. Zo'n grote groep kan niet worden bediend met een "generiek personeelsbeleid en klassieke arbeidsverhoudingen".

Partnerschap met interimmer
"Het managen van de kwaliteit en kwantiteit vertoont meer dynamiek en vraagt om partnerschap met de interimmer", aldus Sichtman in Intermediair PW.
"Zowel het aannamebeleid als de voorbereiding op de werkzaamheden verschilt. Het boeien en binden van flexwerkers heeft een andere betekenis dan bij vast personeel. Dit gebeurt vooral door ze vanuit de organisatie optimaal te faciliteren met een infrastructuur die ruimte laat aan ondernemerschap."

Aparte afdeling Flex Management
Opmerkelijk is dat Sichtman ervoor pleit om de werkgeverszorg voor externen helemaal weg te halen bij de traditionele HR-afdeling en deze onder te brengen in een aparte afdeling Flex Management.

Het is waar dat het managen van flexibele werknemers andere eisen stelt dan dat van vast personeel. Niet alleen aan de P&O-medewerkers, maar vooral ook aan managers en vaste werknemers die samenwerken met interimmers.

Moderne werknemer
Het pleidooi voor een aparte afdeling die als werkgever optreedt voor flexprofessionals, slaat echter de plank mis.
Want ook de moderne werknemer in vaste dienst, wordt niet gelukkig van HR-beleid oude stijl. Evenals freelancers stellen veel moderne werknemers zich op als ondernemers, die zo zelfstandig mogelijk op hun eigen manier willen werken aan interessante projecten. Dat vraagt om een ander, meer flexibel HR-beleid.

Bedrijven die goed weten in te spelen op de wensen van de nieuwe generatie werknemers, weten dan ook makkelijker freelancers te binden en te boeien.

Lees ook:
Andere verhoudingen door leger freelancers

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.