Personeelslog

#Vacature: trending op Twitter?

HR-managers hebben LinkedIn ontdekt voor de werving van personeel. 38% van de HR-managers heeft een geschikte kandidaat gevonden via dit netwerk, vorig jaar was dit slechts 19%. Tenminste dat blijkt uit een onderzoek van Robert Half Nederland onder 200 HR-managers.

HR-managers hebben LinkedIn ontdekt voor de werving van personeel. 38% van de HR-managers heeft een geschikte kandidaat gevonden via dit netwerk, vorig jaar was dit slechts 19%.
Tenminste dat blijkt uit een onderzoek van Robert Half Nederland onder 200 HR-managers.

Naast LinkedIn is volgens dit onderzoek Facebook populair: 22% zegt via dit vriendennetwerk een geschikte kandidaat te hebben gevonden.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief


#vacature trending
Het is eh ... bijzonder dat in één jaar tijd het aantal HR-managers is verdubbeld dat geschikte kandidaten weet te vinden via LinkedIn. Minstens zo opvallend is dat Robert Half in het begeleidende persbericht niet eens Twitter noemt.

Vreemd als je bedenkt dat Twitter toch vaak wordt gebruikt om vacatures bekend te maken en banen te zoeken. Niet voor niks is de hashtag #vacature het afgelopen jaar het meest gebruikt, volgens Twitter Nederland.

De uitkomst van het Robert Half-onderzoek verbaast je als je jarenlang de initiatieven hebt gevolgd van moderne recruiters op sociale media. Het kan natuurlijk zijn dat Robert Half zijn onderzoek heeft beperkt tot de financiële wereld, niet direct de meest moderne branche. Een andere verklaring is dat de sociale media niet zo ver zijn doorgedrongen in de HR-kantoren als we dachten.

Niet effectief?
Of vergissen we ons vanwege het rumoer dat sociale media veroorzaken? Want uit een recent onderzoek van de Intelligence Group blijkt dat sociale media niet behoren tot de top 5 van meest effectieve kanalen om een baan te vinden.

"Dat komt omdat social media steeds meer verweven zijn met andere oriëntatiekanalen, zoals netwerken en vacaturesites", is overigens de verklaring van de Intelligence Group. "LinkedIn is bijvoorbeeld steeds meer een vacaturesite in de ogen van werkzoekenden. De scheiding tussen kanalen wordt dus steeds kleiner."

Zijn sociale media inmiddels dan zo gewoon geworden dat kandidaten en HR-professionals ze vergeten te noemen als er weer een onderzoeker aan de lijn hangt?