Personeelslog

Vacatures nog steeds slecht te vinden met Google

Nederlandse bedrijven en intermediairen slagen er nog steeds niet om hun vacatures op internet goed vindbaar te maken. Dat er nog een wereld te winnen valt op het terrein van de vindbaarheid van vacatures, blijkt uit de Nationale Zoekmachine Wervingsmonitor 2010. Niet op Google's eerste pagina Expand Online heeft voor de derde keer onderzocht hoe goed de vacatures online te vinden zijn van 85 werving & selectiebureaus en van de 50 grootste bedrijven van Nederland. Van deze bedrijven heeft Expand Online steekproefgewijs nagegaan in hoeverre twee vacatures te vinden waren via Google. Daarvoor is gezocht op de vacaturetitel plus de plaatsnaam ("HR manager Rotterdam"). Zo bleek dat maar liefst driekwart van de vacatures niet te vinden is op de eerste Google-pagina met zoekresultaten. Vacaturetitel in naam webpagina Verder komt uit het onderzoek naar voren dat vacatures vaak beter vindbaar zijn als de vacaturetitel terugkomt in de naam van de webpagina. Wat goed werkt, is bijvoorbeeld: http://www.site.nl/vacatures/vacature-HR-manager.html (in plaats van www.site.nl/index.php?id=123). Om dit soort titels voor webpagina's te kunnen maken, zijn bedrijven overigens afhankelijk van de mogelijkheden die het content management systeem biedt waarmee ze vacatures op internet publiceren. Betaalde advertenties Bedrijven die het niet lukt om hun vacatures hoog te laten scoren in de Google-zoekresultaten, kunnen via betaalde advertenties bij Google (AdWords) hun individuele vacatures onder de aandacht brengen bij kandidaten. Slechts 1% van de onderzochte bedrijven blijkt deze mogelijkheid te gebruiken. Lees ook: 16 tips voor goed vindbare vacatures in Google Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Nederlandse bedrijven en intermediairen slagen er nog steeds niet om hun vacatures op internet goed vindbaar te maken.

Dat er nog een wereld te winnen valt op het terrein van de vindbaarheid van vacatures, blijkt uit de Nationale Zoekmachine Wervingsmonitor 2010.

Niet op Google's eerste pagina
Expand Online heeft voor de derde keer onderzocht hoe goed de vacatures online te vinden zijn van 85 werving & selectiebureaus en van de 50 grootste bedrijven van Nederland.
Van deze bedrijven heeft Expand Online steekproefgewijs nagegaan in hoeverre twee vacatures te vinden waren via Google. Daarvoor is gezocht op de vacaturetitel plus de plaatsnaam ("HR manager Rotterdam"). Zo bleek dat maar liefst driekwart van de vacatures niet te vinden is op de eerste Google-pagina met zoekresultaten.

Vacaturetitel in naam webpagina
Verder komt uit het onderzoek naar voren dat vacatures vaak beter vindbaar zijn als de vacaturetitel terugkomt in de naam van de webpagina.

Wat goed werkt, is bijvoorbeeld:
http://www.site.nl/vacatures/vacature-HR-manager.html
(in plaats van www.site.nl/index.php?id=123).

Om dit soort titels voor webpagina's te kunnen maken, zijn bedrijven overigens afhankelijk van de mogelijkheden die het content management systeem biedt waarmee ze vacatures op internet publiceren.

Betaalde advertenties
Bedrijven die het niet lukt om hun vacatures hoog te laten scoren in de Google-zoekresultaten, kunnen via betaalde advertenties bij Google (AdWords) hun individuele vacatures onder de aandacht brengen bij kandidaten. Slechts 1% van de onderzochte bedrijven blijkt deze mogelijkheid te gebruiken.

Lees ook:
16 tips voor goed vindbare vacatures in Google

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.