Personeelslog

Vacaturesites prooi voor Microsoft en Google?

Het gevecht tussen de concurrenten Microsoft en Google lijkt over te slaan naar de vacaturesites. Weinig is zeker, maar het barst van de geruchten. Microsoft met Careerbuilder Zeker is dat Microsoft een aandeel heeft gekocht in Careerbuilder.com (de vacaturesite van twee Amerikaanse uitgeverijen, dat sinds kort ook eigenaar is van de Nederlandse vacaturesite JobbingMall). Zie ook het nieuws hierover in Personeelsnet: JobbingMall gaat vacatures verzorgen voor MSN.nl. Naar verluidt, heeft Microsoft een aandeel van 4% in Careerbuilder. Careerbuilder, een van de grootste Amerikaanse banensites, zal zijn vacatures nu ook kunnen aanbieden via de Windows Live Messenger. En Microsoft kan via de vacaturesite het nodige verkeer naar zijn MSN-site halen. Google met Monster of SimplyHired? Op relatief bescheiden schaal is Google al jaren actief met vacatures. Via Google Base kunnen bedrijven gratis vacatures plaatsen. Volgens geruchten wil Google via acquisities zijn activiteiten op de vacaturemarkt sterk uitbreiden. Een week geleden ging het gerucht dat Google zijn zinnen heeft gezet op de vacaturesite Monster. Vlak daarna kwam het verhaal dat Google belangstelling heeft om de banenzoekmachine SimplyHired te kopen. Advertentieopbrengsten Microsoft en Google zijn in een hard concurrentiegevecht gewikkeld om de grootste intermediair in informatie te worden (met alle advertentieopbrengsten die daarbij horen). Het gaat overigens niet alleen om internet, maar ook om de content die mobiele telefoons tegenwoordig bieden, (mobiele) televisie en zelfs om papieren uitgaven waarbij Microsoft en Google samenwerken met traditionele uitgeverijen. Gratis vacatures, nieuwe toepassingen? En bij het gevecht om dè toegangspoort tot informatie te worden, hebben beide kemphanen nu ook hun oog laten vallen op de lucratieve vacaturemarkt. Onduidelijk is wat dit zal gaan betekenen. Zal Google straks de mogelijkheid blijven bieden dat bedrijven gratis vacatures kunnen plaatsen? En kan dat er toe leiden dat een standaard-vacatureplaatsing straks overal gratis is? Wat gebeurt er met de matching van kandidaten als Microsoft en Google hun zoekkracht optimaal inzetten voor vacatures en CV's? En hoe zullen vacaturesites reageren? Zullen ze massaal op zoek gaan naar een grote partner? Of blijven ze overeind door nieuwe, innovatieve recruitmenttoepassingen te ontwikkelen?

Prooi voor overname?Het gevecht tussen de concurrenten Microsoft en Google lijkt over te slaan naar de vacaturesites. Weinig is zeker, maar het barst van de geruchten.

Microsoft met Careerbuilder
Zeker is dat Microsoft een aandeel heeft gekocht in Careerbuilder.com (de vacaturesite van twee Amerikaanse uitgeverijen, dat sinds kort ook eigenaar is van de Nederlandse vacaturesite JobbingMall). Zie ook het nieuws hierover in Personeelsnet: JobbingMall gaat vacatures verzorgen voor MSN.nl. Naar verluidt, heeft Microsoft een aandeel van 4% in Careerbuilder.
Careerbuilder, een van de grootste Amerikaanse banensites, zal zijn vacatures nu ook kunnen aanbieden via de Windows Live Messenger. En Microsoft kan via de vacaturesite het nodige verkeer naar zijn MSN-site halen.

Google met Monster of SimplyHired?
Op relatief bescheiden schaal is Google al jaren actief met vacatures. Via Google Base kunnen bedrijven gratis vacatures plaatsen. Volgens geruchten wil Google via acquisities zijn activiteiten op de vacaturemarkt sterk uitbreiden.
Een week geleden ging het gerucht dat Google zijn zinnen heeft gezet op de vacaturesite Monster.
Vlak daarna kwam het verhaal dat Google belangstelling heeft om de banenzoekmachine SimplyHired te kopen.

Advertentieopbrengsten
Microsoft en Google zijn in een hard concurrentiegevecht gewikkeld om de grootste intermediair in informatie te worden (met alle advertentieopbrengsten die daarbij horen). Het gaat overigens niet alleen om internet, maar ook om de content die mobiele telefoons tegenwoordig bieden, (mobiele) televisie en zelfs om papieren uitgaven waarbij Microsoft en Google samenwerken met traditionele uitgeverijen.

Gratis vacatures, nieuwe toepassingen?
En bij het gevecht om dè toegangspoort tot informatie te worden, hebben beide kemphanen nu ook hun oog laten vallen op de lucratieve vacaturemarkt. Onduidelijk is wat dit zal gaan betekenen.

Zal Google straks de mogelijkheid blijven bieden dat bedrijven gratis vacatures kunnen plaatsen? En kan dat er toe leiden dat een standaard-vacatureplaatsing straks overal gratis is?
Wat gebeurt er met de matching van kandidaten als Microsoft en Google hun zoekkracht optimaal inzetten voor vacatures en CV's?
En hoe zullen vacaturesites reageren? Zullen ze massaal op zoek gaan naar een grote partner? Of blijven ze overeind door nieuwe, innovatieve recruitmenttoepassingen te ontwikkelen?