Personeelslog

Vakbonden helemaal flex

Met het afschieten van de versoepeling van het ontslagrecht, is er geen einde gekomen aan de discussie over de manier waarop de arbeidsmarkt meer flexibel kan worden. Terwijl werkgevers nog hun wonden likken, blijken de vakbonden helemaal op de flextoer te gaan tijdens hun nieuwjaarsrecepties.Le gagnant dans une partie de pacific poker ramasse le pot avec les mises des autres joueurs. Thuiswerken eerder mogelijk maken, is niet alleen een idee van werkgevers om de files te bestrijden, maar ook een vakbondswens die werknemers in staat moet stellen hun werk beter te combineren met hun drukke gezinsleven. Voor CNV-voorman René Paas zijn werkgevers pas echt flex als ze niet alleen thuiswerken stimuleren, maar ook in CAO's aanvullende afspraken willen maken over kraam- en zwangerschapsverlof en over aangepaste werktijden. Ook FNV-voorzitter Agnes Jongerius liet zich gisteren van haar flexibele kant zien. Zij bepleitte een afschaffing van het concurrentiebeding. Met zo'n bepaling in het arbeidscontract kan de werkgever verhinderen dat de werknemer kennis of klanten meeneemt naar een concurrerend bedrijf. "Schrap je het beding, dan bevorder je een beter werkende en flexibelere arbeidsmarkt", aldus Jongerius. Wellicht zijn werkgevers niet blij met de flexibiliteit die de werknemers bepleiten. Opvallend is wel dat de vakbonden met hun suggesties de stelling verlaten dat de Nederlandse arbeidsmarkt al flexibel genoeg is.

Met het afschieten van de versoepeling van het ontslagrecht, is er geen einde gekomen aan de discussie over de manier waarop de arbeidsmarkt meer flexibel kan worden.
Terwijl werkgevers nog hun wonden likken, blijken de vakbonden helemaal op de flextoer te gaan tijdens hun nieuwjaarsrecepties.

Thuiswerken eerder mogelijk maken, is niet alleen een idee van werkgevers om de files te bestrijden, maar ook een vakbondswens die werknemers in staat moet stellen hun werk beter te combineren met hun drukke gezinsleven. Voor CNV-voorman René Paas zijn werkgevers pas echt flex als ze niet alleen thuiswerken stimuleren, maar ook in CAO's aanvullende afspraken willen maken over kraam- en zwangerschapsverlof en over aangepaste werktijden.

Ook FNV-voorzitter Agnes Jongerius liet zich gisteren van haar flexibele kant zien. Zij bepleitte een afschaffing van het concurrentiebeding. Met zo'n bepaling in het arbeidscontract kan de werkgever verhinderen dat de werknemer kennis of klanten meeneemt naar een concurrerend bedrijf. "Schrap je het beding, dan bevorder je een beter werkende en flexibelere arbeidsmarkt", aldus Jongerius.

Wellicht zijn werkgevers niet blij met de flexibiliteit die de werknemers bepleiten. Opvallend is wel dat de vakbonden met hun suggesties de stelling verlaten dat de Nederlandse arbeidsmarkt al flexibel genoeg is.