Personeelslog

Verwarring over het aantal ZZP-ers

Het Centraal Bureau voor de Statistiek telde in 2009 maar liefst 630.000 zelfstandigen zonder personeel. Deze week komt onderzoeksbureau EIM voor datzelfde jaar echter niet verder dan 353.000 ZZP-ers. Waar komt deze verwarring vandaan? De laatste jaren is de belangstelling voor het snel groeiende fenomeen zelfstandigen zonder personeel snel toegenomen. Maar hoeveel ZZP-ers zijn er en wat is een ZZP-er eigenlijk? Economische crisis Volgens het CBS waren er in 2009 630.000 ZZP-ers. In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken heeft onderzoeksbureau EIM het telwerk van het CBS nog eens dunnetjes overgedaan. Op deze manier wilde het ministerie erachter komen of de ZZP-ers ervoor hebben gezorgd dat tijdens de economische crisis minder banen zijn verdwenen dan was verwacht. Opvallend is dat het EIM tot veel minder ZZP-ers komt in 2009: 353.000. Overigens maakt het EIM voor deze cijfers ook gebruik van de CBS-getallen, maar corrigeert deze op basis van een strikte definitie. Vijf kenmerken ZZP-ers Iemand is voor EIM pas ZZP-er als hij of zij aan vijf kenmerken voldoet: 1. zelfstandig "ondernemende activiteiten onderneemt" 2. geen personeel in dienst heeft 3. geen mede-ondernemer heeft 4. geen ondersteuning van familieleden heeft die bestaat uit dezelfde vakmatige activiteiten en die meer dan 15% uitmaakt van de omzet 5. met 'arbeid' als voornaamste product van de onderneming en géén goederen. Dat de definitie van EIM leidt tot een veel lager getal aan ZZP-ers, komt vooral door de criteria 'geen mede-ondernemer' en 'arbeid als belangrijkste product'. Werknemer met slechte rechtspositie of echte ondernemer? Minstens zo interessant is dat achter de verschillende getallen en definities ook verschillende visies schuil gaan over het belang van ZZP-ers. Zijn het vooral één-pitters die een veelgevraagd onderdeel zijn van de flexibele arbeidsschil die bedrijven rond hun vaste werknemers organiseren? Anders gezegd: zijn ZZP-ers niet gewoon medewerkers, maar dan zonder de rechtspositie die vast personeel heeft? Of zijn het vernieuwende ondernemers? Bijvoorbeeld starters die als zij doorgroeien, kunnen zorgen voor de economische groei van Nederland in de toekomst? Eenduidige definitie Hoe dan ook: nog deze kabinetsperiode komt er een einde aan de verwarring over de ZZP-ers. In het regeerakkoord heeft het kabinet Rutte niet alleen een "eenduidige definitie van zelfstandigen zonder personeel" beloofd, maar ook dat het dit in alle wetgeving doorvoert. Lees ook: Drie maal zo veel zelfstandige HRM-adviseurs in 10 jaar (Personeelsnet). Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek telde in 2009 maar liefst 630.000 zelfstandigen zonder personeel. Deze week komt onderzoeksbureau EIM voor datzelfde jaar echter niet verder dan 353.000 ZZP-ers. Waar komt deze verwarring vandaan?

De laatste jaren is de belangstelling voor het snel groeiende fenomeen zelfstandigen zonder personeel snel toegenomen. Maar hoeveel ZZP-ers zijn er en wat is een ZZP-er eigenlijk?

Economische crisis
Volgens het CBS waren er in 2009 630.000 ZZP-ers.

In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken heeft onderzoeksbureau EIM het telwerk van het CBS nog eens dunnetjes overgedaan. Op deze manier wilde het ministerie erachter komen of de ZZP-ers ervoor hebben gezorgd dat tijdens de economische crisis minder banen zijn verdwenen dan was verwacht.

Opvallend is dat het EIM tot veel minder ZZP-ers komt in 2009: 353.000. Overigens maakt het EIM voor deze cijfers ook gebruik van de CBS-getallen, maar corrigeert deze op basis van een strikte definitie.

Vijf kenmerken ZZP-ers
Iemand is voor EIM pas ZZP-er als hij of zij aan vijf kenmerken voldoet:
1. zelfstandig "ondernemende activiteiten onderneemt"
2. geen personeel in dienst heeft
3. geen mede-ondernemer heeft
4. geen ondersteuning van familieleden heeft die bestaat uit dezelfde vakmatige activiteiten en die meer dan 15% uitmaakt van de omzet
5. met 'arbeid' als voornaamste product van de onderneming en géén goederen.

Dat de definitie van EIM leidt tot een veel lager getal aan ZZP-ers, komt vooral door de criteria 'geen mede-ondernemer' en 'arbeid als belangrijkste product'.

Werknemer met slechte rechtspositie of echte ondernemer?
Minstens zo interessant is dat achter de verschillende getallen en definities ook verschillende visies schuil gaan over het belang van ZZP-ers.

Zijn het vooral één-pitters die een veelgevraagd onderdeel zijn van de flexibele arbeidsschil die bedrijven rond hun vaste werknemers organiseren? Anders gezegd: zijn ZZP-ers niet gewoon medewerkers, maar dan zonder de rechtspositie die vast personeel heeft?

Of zijn het vernieuwende ondernemers? Bijvoorbeeld starters die als zij doorgroeien, kunnen zorgen voor de economische groei van Nederland in de toekomst?

Eenduidige definitie
Hoe dan ook: nog deze kabinetsperiode komt er een einde aan de verwarring over de ZZP-ers. In het regeerakkoord heeft het kabinet Rutte niet alleen een "eenduidige definitie van zelfstandigen zonder personeel" beloofd, maar ook dat het dit in alle wetgeving doorvoert.

Lees ook:
Drie maal zo veel zelfstandige HRM-adviseurs in 10 jaar (Personeelsnet).

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.