Personeelslog

Vier populairste bezuinigingen op personeelskosten

Bij 41% van de Nederlandse werkgevers is het aantal medewerkers gedaald het afgelopen jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van detacheringsbedrijf Harvey Nash onder 150 HR-managers. Uit het onderzoek van Harvey Nash Nederland blijken vier bezuinigingen het meest te worden gebruikt om te snijden in de personeelskosten: 1. niet verlengen van tijdelijke contracten (54%) 2. niet vervullen van vacatures (53%) 3. ontslaan van personeel (39%) 4. bevriezen van salarissen (23%). Vaste werknemers houden Het onderzoek van Harvey Nash bevestigt dat veel bedrijven hun flexibele schil hebben gebruikt om de klappen op te vangen. Gewend als ze zijn aan de krappe arbeidsmarkt, proberen bedrijven zo lang mogelijk hun vaste werknemers te houden. De keerzijde hiervan is dat bij veel bedrijven hun personeelskosten hoger zijn dan hun omzet rechtvaardigt. Hierdoor teren ze in op hun reserves. Als het economisch herstel niet stevig doorzet, zal het ontslaan van vaste werknemers toch de belangrijkste klus worden voor HR-managers volgend jaar. Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Bij 41% van de Nederlandse werkgevers is het aantal medewerkers gedaald het afgelopen jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van detacheringsbedrijf Harvey Nash onder 150 HR-managers.

Uit het onderzoek van Harvey Nash Nederland blijken vier bezuinigingen het meest te worden gebruikt om te snijden in de personeelskosten:
1. niet verlengen van tijdelijke contracten (54%)
2. niet vervullen van vacatures (53%)
3. ontslaan van personeel (39%)
4. bevriezen van salarissen (23%).

Vaste werknemers houden
Het onderzoek van Harvey Nash bevestigt dat veel bedrijven hun flexibele schil hebben gebruikt om de klappen op te vangen. Gewend als ze zijn aan de krappe arbeidsmarkt, proberen bedrijven zo lang mogelijk hun vaste werknemers te houden.
De keerzijde hiervan is dat bij veel bedrijven hun personeelskosten hoger zijn dan hun omzet rechtvaardigt. Hierdoor teren ze in op hun reserves. Als het economisch herstel niet stevig doorzet, zal het ontslaan van vaste werknemers toch de belangrijkste klus worden voor HR-managers volgend jaar.

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.