Personeelslog

Vingerafdruk vervangt prikklok

Onder het mom 'Vertrouwen is goed, controleren is beter' zitten Engelse werkgevers hun werknemers graag achter de vodden. Het liefst met de modernste technieken. Vorige week schreef Personeelslog over de leugendetector om ziekmeldingen te controleren. Deze week is de prikklok aan de beurt. Met de traditionele prikklok is het eenvoudig sjoemelen. De werknemer die eerder naar huis gaat, hoeft alleen een collega te vinden die voor hem wil uitklokken. Een doorn in het oog van werkgevers die zo heel wat werkuren verliezen. Touch ID Het Engelse bedrijf Nivid heeft hier wat op gevonden: het Touch ID systeem. Werknemers klokken in en uit door een vinger te drukken op een speciale computer. Een geavanceerd systeem herkent de eigenaar van de vinger en registreert zijn werktijden. Na een succesvolle proef heeft vooral de detailhandel veel belangstelling voor het nieuwe systeem. De fabrikant verwacht dat straks ook kantoren en magazijnen hun achterhaalde prikkloksystemen gaan vervangen door de vingerherkenning. Als je er even over nadenkt, biedt de nieuwe techniek veel interessante mogelijkheden. Waarom geen vingeridentificatie bij bezoek aan het toilet of het rookhok? Dat bespaart de werkgever de nodige niet-productieve minuten.

Onder het mom 'Vertrouwen is goed, controleren is beter' zitten Engelse werkgevers hun werknemers graag achter de vodden. Het liefst met de modernste technieken. Vorige week schreef Personeelslog over de leugendetector om ziekmeldingen te controleren. Deze week is de prikklok aan de beurt.

Met de traditionele prikklok is het eenvoudig sjoemelen. De werknemer die eerder naar huis gaat, hoeft alleen een collega te vinden die voor hem wil uitklokken. Een doorn in het oog van werkgevers die zo heel wat werkuren verliezen.

Touch ID
Het Engelse bedrijf Nivid heeft hier wat op gevonden: het Touch ID systeem. Werknemers klokken in en uit door een vinger te drukken op een speciale computer. Een geavanceerd systeem herkent de eigenaar van de vinger en registreert zijn werktijden.
Na een succesvolle proef heeft vooral de detailhandel veel belangstelling voor het nieuwe systeem. De fabrikant verwacht dat straks ook kantoren en magazijnen hun achterhaalde prikkloksystemen gaan vervangen door de vingerherkenning.

Als je er even over nadenkt, biedt de nieuwe techniek veel interessante mogelijkheden. Waarom geen vingeridentificatie bij bezoek aan het toilet of het rookhok? Dat bespaart de werkgever de nodige niet-productieve minuten.