Voorrang voor vrouwen en allochtonen bij overheid

Het kabinet wil met quota afdwingen dat er meer allochtonen en vrouwen in topposities terecht komen bij de overheid. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag. Van de 800 hoogste managementplaatsen moeten er in 2011 50 zijn bezet door allochtonen en 200 door vrouwen. "We beginnen bij de managementposities, omdat de rest dan vaak vanzelf wel komt. Als je eenmaal veel vrouwen en allochtonen hebt, komen ze vaak ook sneller in de rest van het personeelsbestand", aldus minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. Zal het werken? Topfuncties bij het rijk worden via een uitgebreid management development-circuit vervuld door de Algemene Bestuursdienst. Deze ABD die ervoor zorgt dat topambtenaren na zo'n jaar of vijf doorschuiven naar een andere management-positie binnen de overheid, mag de komende jaren flink aan de bak. Reken even mee. Laten we voor het gemak eens uitgaan van een verloop van 10% per jaar. Dat zijn 320 vacatures over een periode van vier jaar, waarvoor er dus bijna zo'n 250 worden gereserveerd voor allochtonen en vrouwen. De kans is overigens groot dat er minder dan 320 topfuncties te verdelen zijn. Het kabinet schrapt immers flink in het aantal ambtenaren. Dat zal ook managers hun baan kosten. En deze moeten - net als andere overtollige ambtenaren - met voorrang worden herplaatst: ook als ze man en wit zijn. Zo bezien wordt het voor Ter Horst wel heel moeilijk om haar quota te halen. Los van de haalbaarheid van de sympathieke plannen vraag ik me af of vrouwen en allochtonen via dergelijke quota wel topambtenaar willen worden. Want hoe onterecht ook: de kans is groot dat het etiket aan hen kleeft dat ze hun topbaan te danken hebben aan hun afkomst of geslacht èn niet aan de kwaliteiten die ze meebrengen.

Het kabinet wil met quota afdwingen dat er meer allochtonen en vrouwen in topposities terecht komen bij de overheid. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag.

Van de 800 hoogste managementplaatsen moeten er in 2011 50 zijn bezet door allochtonen en 200 door vrouwen. "We beginnen bij de managementposities, omdat de rest dan vaak vanzelf wel komt. Als je eenmaal veel vrouwen en allochtonen hebt, komen ze vaak ook sneller in de rest van het personeelsbestand", aldus minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. Zal het werken?

Topfuncties bij het rijk worden via een uitgebreid management development-circuit vervuld door de Algemene Bestuursdienst. Deze ABD die ervoor zorgt dat topambtenaren na zo'n jaar of vijf doorschuiven naar een andere management-positie binnen de overheid, mag de komende jaren flink aan de bak.
Reken even mee. Laten we voor het gemak eens uitgaan van een verloop van 10% per jaar. Dat zijn 320 vacatures over een periode van vier jaar, waarvoor er dus bijna zo'n 250 worden gereserveerd voor allochtonen en vrouwen.
De kans is overigens groot dat er minder dan 320 topfuncties te verdelen zijn. Het kabinet schrapt immers flink in het aantal ambtenaren. Dat zal ook managers hun baan kosten. En deze moeten - net als andere overtollige ambtenaren - met voorrang worden herplaatst: ook als ze man en wit zijn. Zo bezien wordt het voor Ter Horst wel heel moeilijk om haar quota te halen.

Los van de haalbaarheid van de sympathieke plannen vraag ik me af of vrouwen en allochtonen via dergelijke quota wel topambtenaar willen worden. Want hoe onterecht ook: de kans is groot dat het etiket aan hen kleeft dat ze hun topbaan te danken hebben aan hun afkomst of geslacht èn niet aan de kwaliteiten die ze meebrengen.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?