Personeelslog

'Werknemers moeten beoordeling van internet kunnen halen'

Een site die de mogelijkheid biedt om werknemers te beoordelen, heeft zich te houden aan strakke privacy-regels. Dat blijkt uit de uitspraak van het College Bescherming Persoonsgegevens naar aanleiding van klachten over de site Beoordeelmijnleraar. De site Beoordeelmijnleraar gaf leerlingen de mogelijkheid om docenten anoniem te beoordelen. De namen van leraren en hun werkgevers waren voor iedereen toegankelijk. Geschaad in persoonlijke levenssfeer Na klachten van twee leraressen heeft de privacy-waakhondsite de site onderzocht. Het College geeft de klaagsters gelijk. Zij zijn "geschaad in hun persoonlijke levenssfeer" doordat hun naam, beroep, werkplek en rapportcijfers voor iedereen te lezen waren op de site. "De impact van de website op de persoonlijke levenssfeer van de leraren was te meer zo groot omdat de beoordelingen en kwalificaties hoog eindigden in de resultaten van zoekmachines en omdat gegevens die eenmaal op dergelijke wijze onbeperkt via internet zijn verspreid, nauwelijks meer definitief kunnen worden verwijderd", aldus het college. Inmiddels heeft de site zijn werkwijze aangepast: de beoordelingen zijn alleen te lezen voor leerlingen en leraren van de desbetreffende school, maar dan wel met naam en toenaam om beoordelingen te kunnen lezen en plaatsen, moeten bezoekers zich bij de site registreren de beoordelingen van de klagers zijn verwijderd zoekmachines kunnen de beoordelingen niet meer indexeren. Beoordeling verwijderen Deze aanpassingen alleen zijn voor het College niet genoeg. Omdat ook de aangepaste site "aanzienlijke (negatieve) invloed kan hebben op het functioneren van een leraar", moet de site altijd een beoordeling verwijderen als een leraar aangeeft niet (meer) op site te willen staan. Beoordeelmijnrecruiter Overigens hanteert de zustersite Beoordeelmijnrecruiter waarover Personeelslog eerder schreef, al een andere benadering. De site informeert een recruiter als er een beoordeling is binnengekomen en vraagt deze toestemming om zijn/haar naam zichtbaar te maken. Als deze géén toestemming geeft, wordt bij de beoordeling alleen de naam van het bedrijf gepubliceerd, niet die van de desbetreffende recruiter. Werknemers beschermen Met de uitspraak over Beoordeelmijnleraar.nl en de strikte uitleg die het College hanteert van de privacy-wetgeving, hebben werkgevers wapens in handen om de reputatie van hun werknemers te beschermen.

Beoordeelmijnleraar is aangepast na klachtenEen site die de mogelijkheid biedt om werknemers te beoordelen, heeft zich te houden aan strakke privacy-regels. Dat blijkt uit de uitspraak van het College Bescherming Persoonsgegevens naar aanleiding van klachten over de site Beoordeelmijnleraar.

De site Beoordeelmijnleraar gaf leerlingen de mogelijkheid om docenten anoniem te beoordelen. De namen van leraren en hun werkgevers waren voor iedereen toegankelijk.

Geschaad in persoonlijke levenssfeer
Na klachten van twee leraressen heeft de privacy-waakhondsite de site onderzocht. Het College geeft de klaagsters gelijk. Zij zijn "geschaad in hun persoonlijke levenssfeer" doordat hun naam, beroep, werkplek en rapportcijfers voor iedereen te lezen waren op de site.

"De impact van de website op de persoonlijke levenssfeer van de leraren was te meer zo groot omdat de beoordelingen en kwalificaties hoog eindigden in de resultaten van zoekmachines en omdat gegevens die eenmaal op dergelijke wijze onbeperkt via internet zijn verspreid, nauwelijks meer definitief kunnen worden verwijderd", aldus het college.


Inmiddels heeft de site zijn werkwijze aangepast:

 

    • de beoordelingen zijn alleen te lezen voor leerlingen en leraren van de desbetreffende school, maar dan wel met naam en toenaam

 

    • om beoordelingen te kunnen lezen en plaatsen, moeten bezoekers zich bij de site registreren

 

    • de beoordelingen van de klagers zijn verwijderd

 

    • zoekmachines kunnen de beoordelingen niet meer indexeren.

 


Beoordeling verwijderen
Deze aanpassingen alleen zijn voor het College niet genoeg. Omdat ook de aangepaste site "aanzienlijke (negatieve) invloed kan hebben op het functioneren van een leraar", moet de site altijd een beoordeling verwijderen als een leraar aangeeft niet (meer) op site te willen staan.

Beoordeelmijnrecruiter
Overigens hanteert de zustersite Beoordeelmijnrecruiter waarover Personeelslog eerder schreef, al een andere benadering. De site informeert een recruiter als er een beoordeling is binnengekomen en vraagt deze toestemming om zijn/haar naam zichtbaar te maken. Als deze géén toestemming geeft, wordt bij de beoordeling alleen de naam van het bedrijf gepubliceerd, niet die van de desbetreffende recruiter.

Werknemers beschermen
Met de uitspraak over Beoordeelmijnleraar.nl en de strikte uitleg die het College hanteert van de privacy-wetgeving, hebben werkgevers wapens in handen om de reputatie van hun werknemers te beschermen.