Personeelslog

'Werknemers willen salaris inleveren voor flexibiliteit'

Werknemers geven de voorkeur aan banen waarbij ze de flexibiliteit hebben om op verschillende plekken te werken. Zij vinden dit zo belangrijk dat ze hiervoor salaris willen inleveren. Dat is in ieder geval de conclusie van een internationaal onderzoek dat gehouden is in opdracht van IT-dienstverlener Cisco. Volgens het Cisco-onderzoek heeft drie van de vijf werknemers het kantoor niet langer nodig heeft om productief te zijn. Met elk apparaat toegang tot bedrijfsinformatie Van de ondervraagde werknemers verwacht maar liefst 66% dat IT hen in staat stelt met elk apparaat, persoonlijk eigendom of van het bedrijf, toegang te krijgen tot bedrijfsnetwerken en informatie, op elk gewenst moment en op elke plek. In het onderzoek heeft Cisco ook de mening gevraagd van IT-ers. En daaruit blijkt dat bijna de helft van hen vindt dat de IT-omgeving er niet klaar voor is om meer mobiele werknemers te ondersteunen. De beveiliging is volgens de IT-ers het belangrijkste knelpunt. Liever meer flexibiliteit dan meer salaris In het Cisco-onderzoek valt op dat wereldwijd maar liefst 66% van de medewerkers aangeeft dat ze liever een baan hebben met minder salaris als deze meer flexibiliteit biedt in het gebruik van apparaten, toegang tot sociale media, en mobiliteit dan beter betaald werk zonder deze flexibiliteit. En Nederlandse werknemers? Of het Cisco-onderzoek ook zonder meer opgaat voor Nederlandse werknemers is overigens zeer de vraag. Want Nederland is niet meegenomen in het onderzoek dat is gehouden onder 2600 werknemers en IT-managers uit dertien landen (de Verenigde Staten, Mexico, Brazilië, Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië, Rusland, India, China, Japan en Australië). Kijkend naar deze onderzoeksgroep kan ik me voorstellen dat Nederlandse werknemers minder snel bereid zijn om salaris in te leveren voor flexibiliteit, bijvoorbeeld omdat de bedrijfscultuur in Nederland vaak minder formeel is, Nederlandse werknemers vaak meer vrije dagen hebben en makkelijker in deeltijd kunnen werken. Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Werknemers geven de voorkeur aan banen waarbij ze de flexibiliteit hebben om op verschillende plekken te werken. Zij vinden dit zo belangrijk dat ze hiervoor salaris willen inleveren. Dat is in ieder geval de conclusie van een internationaal onderzoek dat gehouden is in opdracht van IT-dienstverlener Cisco.

Volgens het Cisco-onderzoek heeft drie van de vijf werknemers het kantoor niet langer nodig heeft om productief te zijn.

Met elk apparaat toegang tot bedrijfsinformatie
Van de ondervraagde werknemers verwacht maar liefst 66% dat IT hen in staat stelt met elk apparaat, persoonlijk eigendom of van het bedrijf, toegang te krijgen tot bedrijfsnetwerken en informatie, op elk gewenst moment en op elke plek.

In het onderzoek heeft Cisco ook de mening gevraagd van IT-ers. En daaruit blijkt dat bijna de helft van hen vindt dat de IT-omgeving er niet klaar voor is om meer mobiele werknemers te ondersteunen. De beveiliging is volgens de IT-ers het belangrijkste knelpunt.

Liever meer flexibiliteit dan meer salaris
In het Cisco-onderzoek valt op dat wereldwijd maar liefst 66% van de medewerkers aangeeft dat ze liever een baan hebben met minder salaris als deze meer flexibiliteit biedt in het gebruik van apparaten, toegang tot sociale media, en mobiliteit dan beter betaald werk zonder deze flexibiliteit.

En Nederlandse werknemers?
Of het Cisco-onderzoek ook zonder meer opgaat voor Nederlandse werknemers is overigens zeer de vraag.
Want Nederland is niet meegenomen in het onderzoek dat is gehouden onder 2600 werknemers en IT-managers uit dertien landen (de Verenigde Staten, Mexico, Brazilië, Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië, Rusland, India, China, Japan en Australië).

Kijkend naar deze onderzoeksgroep kan ik me voorstellen dat Nederlandse werknemers minder snel bereid zijn om salaris in te leveren voor flexibiliteit, bijvoorbeeld omdat de bedrijfscultuur in Nederland vaak minder formeel is, Nederlandse werknemers vaak meer vrije dagen hebben en makkelijker in deeltijd kunnen werken.

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.