Personeelslog

'Wet nodig om meer vrouwen in bedrijfstop te krijgen'

Nederland moet - evenals Noorwegen - een wet krijgen die bedrijven verplicht dat over tien jaar 40% van de Raad van Bestuur uit vrouwen bestaat. Dit pleidooi houdt Jeroen Smit, auteur van de bestseller 'De Prooi', vandaag in NRC Handelsblad. "Dat totale gebrek aan diversiteit, al die witte Hollandse mannen van tussen de vijftig en zestig die dachten de wereld te kunnen veroveren, is ook een oorzaak van de problemen van nu", zegt Jeroen Smit vandaag in een interview met NRC Handelsblad. Van zijn boek 'De Prooi' over de ondergang van ABN AMRO zijn inmiddels 160.000 exemplaren verkocht. "In goed functionerende besturen worden altijd meer waarheden gezien. Daarom kom ik steeds weer uit bij het thema diversiteit. In besturen waarin ook vrouwen en mensen uit andere culturen zitten, is meer gedoe en duren de vergaderingen langer. Maar er zijn ook meer checks and balances." Wet Opvallend is dat Smit bepleit voor een wettelijke verplichting. Net als in Noorwegen moeten bedrijven worden verplicht om 40% van hun Raad van Bestuur uit vrouwen te laten bestaan. "Bottom up gaat het nooit lukken. Als mannen de keuze hebben, kiezen ze altijd een man, een kloon van zichzelf." Smit heeft hoge verwachtingen van vrouwen in Raden van Besturen. "Heel veel is haantjesgedrag en dat moet er allemaal uit. Dan zijn die werkweken van tachtig uur ook niet meer nodig. Wat overblijft, kan in normale werktijden gedaan worden." Minder risico's Een artikel in de Harvard Business Review, waar weblogger Bas van de Haterd naar verwijst, bevestigt de positieve invloed van vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Zo zorgen vrouwen voor bredere discussies en zijn minder geneigd "onnodige risico's" te nemen. In de Harvard Business Review wordt een voormalige CEO geciteerd. "Vrouwen zijn meer geïnteresseerd in de feiten. Ze zijn beter voorbereid en stellen meer vragen. Mannen schieten meer uit de heup. Bovendien hebben vrouwen meer interesse hoe het echt werkt in een bedrijf." Minder gevoelig voor prestige Daarnaast zijn vrouwen minder gevoelig voor prestige, aldus de Harvard Business Review. En daarmee zijn we weer terug bij de visie van Jeroen Smit: "Bestuurders moeten minimaal een keer per week met een stuk hout op hun kop worden geslagen. Ze moeten te horen krijgen dat ze gewoon werknemer zijn en dat zonnekoninggedrag niet getolereerd wordt."

Nederland moet - evenals Noorwegen - een wet krijgen die bedrijven verplicht dat over tien jaar 40% van de Raad van Bestuur uit vrouwen bestaat. Dit pleidooi houdt Jeroen Smit, auteur van de bestseller 'De Prooi', vandaag in NRC Handelsblad.

"Dat totale gebrek aan diversiteit, al die witte Hollandse mannen van tussen de vijftig en zestig die dachten de wereld te kunnen veroveren, is ook een oorzaak van de problemen van nu", zegt Jeroen Smit vandaag in een interview met NRC Handelsblad. Van zijn boek 'De Prooi' over de ondergang van ABN AMRO zijn inmiddels 160.000 exemplaren verkocht.

"In goed functionerende besturen worden altijd meer waarheden gezien. Daarom kom ik steeds weer uit bij het thema diversiteit. In besturen waarin ook vrouwen en mensen uit andere culturen zitten, is meer gedoe en duren de vergaderingen langer. Maar er zijn ook meer checks and balances."

Wet
Opvallend is dat Smit bepleit voor een wettelijke verplichting. Net als in Noorwegen moeten bedrijven worden verplicht om 40% van hun Raad van Bestuur uit vrouwen te laten bestaan. "Bottom up gaat het nooit lukken. Als mannen de keuze hebben, kiezen ze altijd een man, een kloon van zichzelf."

Smit heeft hoge verwachtingen van vrouwen in Raden van Besturen. "Heel veel is haantjesgedrag en dat moet er allemaal uit. Dan zijn die werkweken van tachtig uur ook niet meer nodig. Wat overblijft, kan in normale werktijden gedaan worden."

Minder risico's
Een artikel in de Harvard Business Review, waar weblogger Bas van de Haterd naar verwijst, bevestigt de positieve invloed van vrouwen in de top van het bedrijfsleven.
Zo zorgen vrouwen voor bredere discussies en zijn minder geneigd "onnodige risico's" te nemen.

In de Harvard Business Review wordt een voormalige CEO geciteerd. "Vrouwen zijn meer geïnteresseerd in de feiten. Ze zijn beter voorbereid en stellen meer vragen. Mannen schieten meer uit de heup. Bovendien hebben vrouwen meer interesse hoe het echt werkt in een bedrijf."

Minder gevoelig voor prestige
Daarnaast zijn vrouwen minder gevoelig voor prestige, aldus de Harvard Business Review.
En daarmee zijn we weer terug bij de visie van Jeroen Smit: "Bestuurders moeten minimaal een keer per week met een stuk hout op hun kop worden geslagen. Ze moeten te horen krijgen dat ze gewoon werknemer zijn en dat zonnekoninggedrag niet getolereerd wordt."