Personeelslog

XING-netwerk handig voor recruitment?

Personeelslog heeft eerder geschreven over de mogelijkheden van sociale netwerksites voor HRM-ers. Na eerdere besprekingen van Hyves en LinkedIn is deze keer XING aan de beurt: makkelijk contact leggen met mensen die je nog niet kent. XING is sinds eind vorig jaar de nieuwe naam voor het openBC (Open Business Club)-netwerk. In tegenstelling tot het Amerikaanse LinkedIn is XING van oorsprong Europees. Eind vorig jaar had XING bijna 1,7 miljoen leden (1,2 miljoen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland). Het aardige is dat XING een Nederlandstalige versie heeft. Samen met de gebruikersvriendelijke vormgeving en structuur zorgt dit voor een heel toegankelijke site. XING maakt het makkelijker dan concurrent LinkedIn om te netwerken met mensen die je nog niet kent. LinkedIn is weliswaar groter, maar bij XING kan je gratis contact leggen zonder dat je de mailadressen van de relevante mensen moet hebben zoals bij LinkedIn. Naast de profielen (met foto) zijn er verschillende manieren om kennis te maken met XING-leden. Zo kunnen er meetings (zoals congressen en andere evenementen) worden aangemeld waar vakgenoten elkaar daadwerkelijk de hand kunnen schudden. Laagdrempeliger zijn de virtuele groepen die XING heeft. Verschillende hiervan zijn interessant voor HRM-ers en recruiters: (e)recruitment: Nederlandstalig met zo'n 200 leden. Deze groep heeft verschillende fora, waaronder 'Vraag en aanbod' waarin vacatures kunnen worden geplaatst e-Learning: Nederlandstalig met zo'n 90 leden over nieuwe vormen van opleiden HRM XING: Nederlandstalig met zo'n 40 leden over arbeidsrecht, arbo- en P&O-vraagstukken inclusief een forum voor vacatures Human Resources in Europe: Engelstalig met zo'n 1.200 leden In deze groepen kun je een artikel plaatsen, een vraag stellen, maar vaak ook gratis een vacature plaatsen. En werkt het ook voor HRM-ers? "XING kan ook voor P&O-ers nuttig kan zijn", vindt Marije Klein Robbenhaar. Zij werkt als arbeidsjuriste bij De Gier | Stam & Advocaten en beheert de HRM XING-groep. "Met XING kan je vrij makkelijk contacten leggen, voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld in het kader van werving- en selectie, voor een nieuwe werkgever, maar ook bijvoorbeeld voor contacten met arbodiensten, reïntegratiebedrijven en coachingbureaus die je wellicht ooit wilt inschakelen." Maar voegt ze er meteen aan toe: "Het gaat vanzelfsprekend niet vanzelf. Je haalt er alleen iets uit als je bereid bent er wat tijd in te steken." Een basis-lidmaatschap van XING is gratis. Een premium-lidmaatschap kost € 5,95 per maand. Hiervoor krijg je uitgebreide zoekmogelijkheden in de leden-profielen. Lees over andere sociale netwerken: Professionals vinden via LinkedIn Hyves-netwerk bruikbaar voor P&O'ers?

XING, voorheen openBCPersoneelslog heeft eerder geschreven over de mogelijkheden van sociale netwerksites voor HRM-ers. Na eerdere besprekingen van Hyves en LinkedIn is deze keer XING aan de beurt: makkelijk contact leggen met mensen die je nog niet kent.

XING is sinds eind vorig jaar de nieuwe naam voor het openBC (Open Business Club)-netwerk. In tegenstelling tot het Amerikaanse LinkedIn is XING van oorsprong Europees. Eind vorig jaar had XING bijna 1,7 miljoen leden (1,2 miljoen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland).
Het aardige is dat XING een Nederlandstalige versie heeft. Samen met de gebruikersvriendelijke vormgeving en structuur zorgt dit voor een heel toegankelijke site. XING maakt het makkelijker dan concurrent LinkedIn om te netwerken met mensen die je nog niet kent. LinkedIn is weliswaar groter, maar bij XING kan je gratis contact leggen zonder dat je de mailadressen van de relevante mensen moet hebben zoals bij LinkedIn.

Naast de profielen (met foto) zijn er verschillende manieren om kennis te maken met XING-leden. Zo kunnen er meetings (zoals congressen en andere evenementen) worden aangemeld waar vakgenoten elkaar daadwerkelijk de hand kunnen schudden. Laagdrempeliger zijn de virtuele groepen die XING heeft.

Verschillende hiervan zijn interessant voor HRM-ers en recruiters:
 • (e)recruitment: Nederlandstalig met zo'n 200 leden. Deze groep heeft verschillende fora, waaronder 'Vraag en aanbod' waarin vacatures kunnen worden geplaatst

 • e-Learning: Nederlandstalig met zo'n 90 leden over nieuwe vormen van opleiden

 • HRM XING: Nederlandstalig met zo'n 40 leden over arbeidsrecht, arbo- en P&O-vraagstukken inclusief een forum voor vacatures

 • Human Resources in Europe: Engelstalig met zo'n 1.200 leden
 • In deze groepen kun je een artikel plaatsen, een vraag stellen, maar vaak ook gratis een vacature plaatsen.

  En werkt het ook voor HRM-ers? "XING kan ook voor P&O-ers nuttig kan zijn", vindt Marije Klein Robbenhaar. Zij werkt als arbeidsjuriste bij De Gier | Stam & Advocaten en beheert de HRM XING-groep. "Met XING kan je vrij makkelijk contacten leggen, voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld in het kader van werving- en selectie, voor een nieuwe werkgever, maar ook bijvoorbeeld voor contacten met arbodiensten, reïntegratiebedrijven en coachingbureaus die je wellicht ooit wilt inschakelen."
  Maar voegt ze er meteen aan toe: "Het gaat vanzelfsprekend niet vanzelf. Je haalt er alleen iets uit als je bereid bent er wat tijd in te steken."

  Een basis-lidmaatschap van XING is gratis. Een premium-lidmaatschap kost € 5,95 per maand. Hiervoor krijg je uitgebreide zoekmogelijkheden in de leden-profielen.

  Lees over andere sociale netwerken:
  Professionals vinden via LinkedIn
  Hyves-netwerk bruikbaar voor P&O'ers?