Personeelslog

ZiPconomy: alles over freelancers en flexibiliteit

Freelancers of zelfstandigen zonder personeel (ZZP-ers) noemen we ze gewoon. De site ZiPconomy spreekt liever van Zelfstandige Interim Professionals, kortweg Zippers. Het is hard gegaan met de flexibilisering. Eerst waren het enkele vaak laag opgeleide uitzendkrachten die in tijden van piek en ziek werden ingevlogen. Nu zijn er steeds meer hoog opgeleide professionals bij gekomen die als freelancer, ZZP-er of Zipper hun diensten ter beschikking stellen. Veel HR-afdelingen zijn op deze nieuwe arbeidsmarkt nog onvoldoende ingespeeld. Vaak ontbreekt het hen simpelweg aan kennis over deze nieuwe flexibele werkers. Kennisplatform Voor HR-professionals die hun kennis over flexibiliteit en de nieuwe arbeidsmarkt willen bijspijkeren, is de site ZiPconomy een stevig begin. De site omschrijft zichzelf als "kennisplatform voor alle spelers in de ZiPconomy: Zelfstandige Interim Professionals; Organisaties en hun flexibiliteit; de branche die dat faciliteert". Initiatiefnemers van ZiPconomy zijn Hugo-Jan Ruts en Michel Vos, beiden al lange tijd, onder meer bij FunctieMediair, actief in de wereld van interim-professionals. Vooral de rubriek Organisaties en flexibiliteit geeft HR-afdelingen veel stof tot nadenken. Zo zijn er artikelen over de bemoeienis van HR met werving van interimmers, de manier waarop de inhuur van externen moet worden georganiseerd met praktijkvoorbeelden om van flexpool naar een ZZP-community te gaan.

ZiPconomy: alles over freelancers en flexibititeitFreelancers of zelfstandigen zonder personeel (ZZP-ers) noemen we ze gewoon. De site ZiPconomy spreekt liever van Zelfstandige Interim Professionals, kortweg Zippers.

Het is hard gegaan met de flexibilisering. Eerst waren het enkele vaak laag opgeleide uitzendkrachten die in tijden van piek en ziek werden ingevlogen. Nu zijn er steeds meer hoog opgeleide professionals bij gekomen die als freelancer, ZZP-er of Zipper hun diensten ter beschikking stellen.

Veel HR-afdelingen zijn op deze nieuwe arbeidsmarkt nog onvoldoende ingespeeld. Vaak ontbreekt het hen simpelweg aan kennis over deze nieuwe flexibele werkers.

Kennisplatform
Voor HR-professionals die hun kennis over flexibiliteit en de nieuwe arbeidsmarkt willen bijspijkeren, is de site ZiPconomy een stevig begin. De site omschrijft zichzelf als "kennisplatform voor alle spelers in de ZiPconomy: Zelfstandige Interim Professionals; Organisaties en hun flexibiliteit; de branche die dat faciliteert".
Initiatiefnemers van ZiPconomy zijn Hugo-Jan Ruts en Michel Vos, beiden al lange tijd, onder meer bij FunctieMediair, actief in de wereld van interim-professionals.

Vooral de rubriek Organisaties en flexibiliteit geeft HR-afdelingen veel stof tot nadenken. Zo zijn er artikelen over de bemoeienis van HR met werving van interimmers, de manier waarop de inhuur van externen moet worden georganiseerd met praktijkvoorbeelden om van flexpool naar een ZZP-community te gaan.