Personeelslog

Zweven op het werk

De vakcentrale CNV zal in CAO-onderhandelingen het recht op meditatie en een stilteplek opeisen. Vorig jaar heeft de CNV al een dergelijke afspraak gemaakt in de CAO van het Kadaster. De CNV vindt - na de nodige discussies - meditatie niet zweverig. "Wij kiezen een zakelijke benadering. Het is een vorm van moderne arbeidsvoorwaarde. Het heeft ook niet per se iets te maken met geloof, wat nogal eens wordt gedacht. Een stiltekamer kan natuurlijk wel net zo goed voor religie dienen." Behalve dat de werkgever ruimte en tijd ter beschikking moet stellen, wil de vakcentrale ook dat deze een scholingsvergoeding geeft als medewerkers een meditatietraining willen volgen. Natuurlijk kan meditatie een mooi middel zijn dat voorkomt dat mensen last krijgen van stress. Maar waarom in werktijd, waarom op kosten van de werkgever? Als medewerker van het Kadaster zou ik bijvoorbeeld ook graag in de tijd van de baas en op zijn kosten naar de sportschool gaan, sex hebben, vrijwilligerswerk doen en een kerk bezoeken. Het draagt er immers allemaal toe bij dat ik me goed voel en beter werk aflever.

De vakcentrale CNV zal in CAO-onderhandelingen het recht op meditatie en een stilteplek opeisen. Vorig jaar heeft de CNV al een dergelijke afspraak gemaakt in de CAO van het Kadaster.

De CNV vindt - na de nodige discussies - meditatie niet zweverig. "Wij kiezen een zakelijke benadering. Het is een vorm van moderne arbeidsvoorwaarde. Het heeft ook niet per se iets te maken met geloof, wat nogal eens wordt gedacht. Een stiltekamer kan natuurlijk wel net zo goed voor religie dienen."
Behalve dat de werkgever ruimte en tijd ter beschikking moet stellen, wil de vakcentrale ook dat deze een scholingsvergoeding geeft als medewerkers een meditatietraining willen volgen.

Natuurlijk kan meditatie een mooi middel zijn dat voorkomt dat mensen last krijgen van stress. Maar waarom in werktijd, waarom op kosten van de werkgever? Als medewerker van het Kadaster zou ik bijvoorbeeld ook graag in de tijd van de baas en op zijn kosten naar de sportschool gaan, sex hebben, vrijwilligerswerk doen en een kerk bezoeken. Het draagt er immers allemaal toe bij dat ik me goed voel en beter werk aflever.