Hier vindt u de belangrijkste onderdelen van het sociaal akkoord, dat het kabinet heeft afgesloten met werkgevers en vakbonden. In dit overzicht vindt u alle 63 afspraken over de hervormingen van de arbeidsmarkt en het sociaal stelsel.

In dit artikel staan de afspraken van het sociaal akkoord dat het vorige kabinet in 2013 afsprak met de vakbonden en werkgevers. De afspraken zijn voor een groot deel omgezet in wetgeving. Ook het kabinet Rutte III wil in 2018 weer graag afspraken maken over de werking van de arbeidsmarkt. Of dit tot een nieuw sociaal akkoord leidt, zal moeten blijken.

De hoofdlijnen van het sociaal akkoord 2013 zijn duidelijk: zorg dat meer mensen aan het werk komen, probeer de sociale bescherming overeind te houden en breng daarmee voorlopig rust op de arbeidsmarkt. Forse hervormingen zitten ook in de afspraken. Maar om het prille vertrouwen niet te beschadigen, worden die pas in 2015 en later ingevoerd. Hier ziet u een overzicht van alle maatregelen uit het sociaal akkoord 2013.

In het vijfpartijenakkoord met de oppositie is later (op 11 oktober 2013) afgeproken om twee punten van het sociaal akkoord eerder in te voeren:  de maatregelen voor flexibel werken (per 1 juli 2014) en de nieuwe ontslagregels (per 1 juli 2015).

Mondriaanakkoord moet kansen bieden
Het is een historische dag, 11 april 2013. 'Want áls het nodig is komen we in dit land er met elkaar uit, ook als het moeilijk is. Met dit akkoord kan Nederland weer vooruit. Nederlanders kunnen hiermee vertrouwen in de toekomst krijgen’, zei premier Rutte. Hij drong er daarom bij de Nederlanders op aan om ‘weer vooruit te denken, vertrouwen in de toekomst te hebben en ernaar te handelen.’

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.